Dead Can Dance

Lisa Gerrard, ogrnuta crnim plaštom izvezenim zlatom i s ekstravagantnom punđom, odigrala je ulogu visoke svećenice

Lisa Gerrard.

 Matija Djanjesic/Cropix
U publici je bilo mnogo starih "jabučara", ali i iznenađujuće mnogo Dalmatinaca. Kao da su i sami izvođači bili iznenađeni euforičnom reakcijom publike

Rasprodani Lisinski i vrlo entuzijastična publika u utorak je navečer dočekala prvi nastup kultne goth-world music grupe Dead Can Dance u Zagrebu. Grupa s karijerom duljom od 40 godina i predvođena karizmatičnim pjevačima Lisom Gerrard i Brendanom Perryem pred domaću je publiku došla negdje u drugoj polovici svoje europske turneje. Najzagriženiji fanovi mogli su ih vidjeti prije tri godine na koncertu u Beogradu gdje su ovaj put nastupili nakon zagrebačkog koncerta.

Sedmeročlana grupa izvela je osamnaest pjesama i set-lista je uglavnom ista na svakom od nastupa. Koncert je počeo pjesmom "Yulunga" u kojoj nas je vokal Lise Gerrad smjestio odmah na pravo mjesto - u egzotične krajeve koje nastanjuju Aboridžini, a Dead Can Dance nas odvode u neke spiritualne, drevne, šamanske svjetove. Grupa uživo zvuči precizno i uigrano, pa čak i ljepše nego na originalnim snimkama, iako bi im se moglo prigovoriti pomanjkanje neke uzbudljivije dinamike u izvođenju pjesama kao i posve pravocrtnu dramaturgiju cijelog koncerta.

image

Brendan Perry.

Matija Djanjesic/Cropix
image


Koncert grupe Dead Can Dance

Matija Djanjesic/Cropix

Lisa Gerrard, ogrnuta crnim plaštom izvezenim zlatom i s ekstravagantnom punđom, u potpunosti je odigrala ulogu visoke svećenice gotičke supkulture. Iako je upravo njezino ekscentrično pjevanje sa sakralnim prizvukom zaštitni znak Dead Can Dancea, najljepši trenuci koncerta bili su oni kada smo se mogli prepustiti prekrasnom i toplom baritonu Brendona Perryja koji, kako je jedan od posjetitelja koncerta rekao, uživo apsurdno dobro pjeva. Moji favoriti na koncertu bile su pjesme "The Carnival Is Over" i "Children of the Sun".

image


Koncert grupe Dead Can Dance

Matija Djanjesic/Cropix
image

U publici je bilo mnogo starih'jjabučara'

Matija Djanjesic/Cropix

Gerrad je, pak, bila posebno dojmljiva u izvedbi irske balade "The Wind That Shakes the Barley". Koncert, koji je trajao nešto više od sat i pol, nakon bisa završen je izvedbom pjesme "Severence", jedne od njihovih najpoznatijih pjesama s kraja 1980-ih.

U publici je bilo mnogo starih "jabučara", ali i iznenađujuće mnogo Dalmatinaca. Kao da su i sami izvođači bili iznenađeni euforičnom reakcijom publike na njihovu ozbiljnu i lijepu izvedbu koja je na trenutak, onima koji možda ne spadaju u grupu najvećih obožavatelja opusa Dead Can Dancea, ipak bila pomalo dosadna.

image

Pubika

Matija Djanjesic/Cropix

Inače, Zagreb posljednja dva tjedna živi nevjerojatno bogat koncertni program. Uživo smo imali priliku vidjeti Franz Ferdinand, Lemonheads, Eagles of Death Metal i Julien Baker u Tvornici, pred nama su večeras Boy Harsher u Močvari, u petak Skunk Anansie u Domu sportova te u ponedjeljak u Hali Smile, grupa Thoma Yorka i Jonnyja Greenwooda, što je koncert koji se ne propušta. A tek smo na početku koncertne sezone!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:47