POLA STOLJEĆA

Lisinski slavi 50 godina: od pjesama Zdenka Runjića i Arsena Dedića do koncerata klasične glazbe. Čekalo se u redovima na karte

Obilazak Lisinskog povodom 50. godišnjice

 Lucija Ocko/Cropix
Povodom svečanog obilježavanja jubilarne obljetnice Dvorana između 28. i 30. prosinca donosi bogat slavljenički program

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog svečano će od 28. do 30. prosinca obilježiti svojih prvih pola stoljeća postojanja bogatim trodnevnim programom, a sva događanja, s iznimkom Filharmonijskoga bala, besplatna su za posjetitelje.

Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela Lisinskog rekla je na konferenciji za novinare da će prijepodnevni program, od 10 sati, biti namijenjen djeci, u 11 sati počinje vođeni obilazak dvorane, poslijepodnevni program posvećen je mladim umjetnicima i afirmiranim ansamblima, dok će se navečer održavati koncerti.

Program za djecu donosi koncertnu izvedbu prigodne glazbene priče Udruge Mala Opera "Orašara”, obilazak "Tajnim odajama Lisinskog” vodit će Tugomir Hrabrić, Sonja Mrnjavčić i Anton Oreč, nekadašnji i sadašnji zaposlenici Dvorane. Bit će tu i božićne pjesme iz cijelog svijeta u izvedbi Dječjega zbora HRT-a "Anđeli već dolijeću” i glazbena predstava „Da sam ja kontesa Dora” Komornog orkestra Zagrebačke filharmonije.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image

Sonja Mrnjavcic, Ana Unkic, Filip Fak, Ivana Kocelj, Zeljka Barisic Pulig, Ivan Scepanovic.

Lucija Ocko/Cropix

Unkić je rekla kako je Dan Dvorane bio samo jednom otkazan, 2020. kada je bio potres u Petrinji, a pamti se i onaj iz ratnih godina kada je zbog zračne uzbune publika jedno vrijeme provela u prizemlju, nakon čega se vratila na koncert.

Slavljenički program organiziran je s nizom dugogodišnjih partnera, suradnika i prijatelja Dvorane, među kojima je i Zagrebačka filharmonija, za koju je njezin ravnatelj Filip Fak rekao da je na neki način stalni partner i sustanar Lisinskog. "Lisinski je postao sjecište glazbene kulture i više institucija, a ovo trodnevno slavlje to pokazuje. Drago mi je da sa svima ostalima činimo ovaj prostor hramom kulture u Zagrebu", ustvrdio je.

Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a, podsjetila je da je KD Vatroslava Lisinskog u vrijeme svoje gradnje prije 50 godina bila najveća investicija na području glazbene umjetnosti, a i dalje je tako jer se ni ne nazire da bi se mogla izgraditi nova koncertna dvorana.

O važnosti Lisinskog za glazbene umjetnike u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj na konferenciji su govorili i ravnateljica Opere HNK u Zagrebu Željka Barišić Pulig te umjetnički voditelj Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" Ivan Šćepanović.

Među ostalim, predstavit će se rad Muzičkog informativnog centra, nastupi zagrebačke Muzičke akademije, Jazz trija, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog ansambla flauta, Gudačkog kvarteta Sebastian, Gudačkog kvarteta Rucner, Cantus Ansambla, Hrvatskog baroknog ansambla, Ansambla Komedije, revijalni koncert zvijezda Croatia Records, Matije Dedića, Žive vode, Swingersa i Gelato Sisters.

image

Sonja Mrnjavcic, Ana Unkic, Filip Fak, Ivana Kocelj, Zeljka Barisic Pulig, Ivan Scepanovic.

Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image


Podjela besplatnih karata za dogadjaje povodom 50. obljetnice KD Lisinski.

Lucija Ocko/Cropix

Iz programa se izdvaja i svečani koncert u petak, 29. prosinca s Beethovenovom Devetom simfonijom, u izvedbi solista i Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, Zbora HRT-a, Zbora Opere HNK i Akademskog zbora IGK, a vrhunac proslave bit će subotnji Filharmonijski bal.

Mi smo izdvojili neke.

Od 18 do 19 sati u Predvorju Velike dvorane održava se program "Muzička akademija Dvorani ‘Lisinski‘", koji uključuje glazbu Brahmsa, Schumanna, Saint-Saënsa, Ravela, Jana Kalivode, Hermana Bemberga, Georgea Gershwina te Nathana Daughtreyja.

Između 22 i 22.30 u Predvorju Velike dvorane Matija Dedić svira ‘Arsena‘: "U registraturi" (naslovna tema iz istoimene televizijske serije), "Laura" (tema iz spomenute serije), "Kuća pored mora", "Tvoje nježne godine" i "Ne plači". ‘Arsena‘ će slijediti ‘Oliver‘. Većinu pjesama potpisuje legendarni skladatelj Zdenko Runjić.

"Tajnim odajama Lisinskog prolazit će se i u petak, a istoga dana u Maloj dvorani pjevat će se splet božićnih pjesama iz cijeloga svijeta ("Anđeli već dolijeću"; od 10 do 11 i od 12 do 13 sati). U 16 sati u Maloj dvorani nastupit će i Jazz trio (Valdemar Kušan, truba, Rok Zalokar, glasovir te Žiga Smrdel, bubnjevi), koji će izvoditi Kušanove skladbe. U 17 sati u Galeriju Velike dvorane dolaze Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački ansambl flauta, Gudački kvartet Sebastian te Gudački kvartet Rucner.

U Predvorju Velike dvorane u 18 će pak sati Papandopula svirati Cantus Ansambl dok će Zagrebački solisti izvoditi Brunu Bjelinskog i Josepha Haydna, a Hrvatski barokni ansambl Mozarta.

Za to vrijeme u Maloj dvorani ansambl Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija (Mila Elegović, Jasna Bilušić, Renata Sabljak, Fabian Pavao Medvešek, Adalbert Turner, Vlatka Burić Dujmović, Đani Stipaničev) uz klavirsku pratnju Tomislava Parmaća pjevat će songove i arije iz popularnih mjuzikala i opereta.

Središnji događaj dana bit će Svečani koncert proslave 50. Obljetnice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koji će se održati od 19.30 u Velikoj dvorani. Beethovenovu Devetu simfoniju u d-molu, op. 125 pod ravnanjem dirigenta Dawida Runtza izvest će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Koncert će obogatiti i sopran Darije Auguštan, mezzosopran Emilije Rukavine, tenor Filipa Filipovića te bas-bariton Matije Meića.

Od 21 sat do ponoći u Predvorju Velike dvorane predviđen je plesni program uz zvuke Swingers & Gelato Sisters.

Zadnjeg dana programa u Maloj dvorani u 10 sati igrat će glazbena predstava za djecu od 5 do 14 godina "Da sam ja kontesa Dora". Neće izostati niti već spomenuti vođeni obilazak.

U 17 sati u Predvorju Velike dvorane predstavljat će se knjiga Domagoja Marića "Dora Pejačević. Život i svjetovi", objavljena u nakladi Školske knjige. Predstavljanju će prisustvovati autor, urednica Petra Pavić, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige te dr. sc. Davor Merkaš, producent-urednik u Muzičkom informativnom centru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Od 18.30 u Maloj dvorani mladi virtuozi sviraju ‘Doru‘, a u 20.30 u Velikoj dvorani na rasporedu je Filharmonijski bar. Filharmoničari pod ravnanjem dirigenta Runtza svirat će Dvořáka, Johanna Straussa starijeg i mlađeg, Lisinskog, Richarda Straussa te Carla Mariju von Webera.

Slavlje pedesete obljetnice Dvorane završit će uz Plesni program Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije koji se očekuje od 22 sata u Predvorju Velike dvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:37