TVORNICA KULTURE

Live koncerti, odlična iznenađenja i virtualna zabava obilježila treću dodjelu nagrada Rock&Off

Nika Turković
 Rock&off
Sjajna Je Veux trijumfirala je na trećoj dodjeli Rock&Off-a te kući odlazi "teža" za čak četiri kipića

Treće izdanje nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off održano je 4. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture. U vremenu kada su koncerti uživo pojam koji je svima zbog pandemije koronavirusa neostvarena želja, organizatori nagrade Rock&Off pokušali su doskočiti tom problemu te su koncerte doveli u domove brojne publike.

Sjajna Je Veux trijumfirala je na trećoj dodjeli Rock&Off-a te kući odlazi "teža" za čak četiri kipića! Njezin album "I Glow", koji produkcijski potpisuju Janko Novoselić i Toni Starešinić, osvojio je kategoriju "Album godine", "Lovable" je po odluci žirija "Pjesma godine", a Željka Veverec odnijela je pobjedu i u kategorijama "Veliki prasak godine" te "Pop&Off" izvođača godine.

Iznenađenje večeri bio je J.R. August, koji je svoju nagradu za "Rock&Off" izvođača godine proslijedio Marku Mrakovčiću, uz objašnjenje da je upravo Mark po njemu dobitnik u toj kategoriji. Svi su njegovu odluku ispratili ovacijama, a Mark se zahvalio kolegi. J.R. August između ostalih je dobio nagradu i u kategoriji "Koncertnog izvođača godine". Upravo u toj kategoriji stručna komisija Rock&Offa odlučila je svima koji su nominirani dodijeliti nagradu zbog protekle godine, koja je zaista bila zahtjevna za sve glazbenike. ABOP, Damir Urban, Jonathan, J.R. August i Porto Morto uspjeli su održati koncerte u ekstremno teškim uvjetima te su unatoč pandemiji koronavirusa održali živom svoju glazbu i razveselili publiku. "Svirati se mora", poruka je stručne komisije Rock&Off-a, a ovim potezom žele zahvaliti svim glazbenicima koji se unatoč svemu i dalje trude, sviraju i stvaraju.

Alejuandro Buendija dobio je titulu "Rap&Off" izvođača godine, a "Elektro&Off" izvođač godine je pocket palma. Odlični Chui ponovno su odnijeli pobjedu u "Jazz&Off" kategoriji, dok je "Iskonova nagrada publike" pripala Goranu Baretu i njegovim Majkama.

Rock&Off nagrada za životno djelo ove godine ide Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku. Oni su bili posebni predstavnici svoje vrste, glazbeni kritičari koji su ostali djetinje znatiželjni i predani svom poslanju. Na ove su prostore, kao radnici nekog kulturnog dalekovoda, doveli prvo rock, pa punk, pa novi val, pa sve ono što je taj val sa sobom povukao kasnije.

Nagrada Rock&Off ove je godine dodijeljena u krugu nominiranih glazbenika, no na žalost bez publike. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, na pozornici zagrebačke Tvornice zasvirali su Alejuandro Buendija, Boris Štok, Je Veux, Mark Mrakovčić, Nika Turković, One Possible Option i Zvjezdan Ružić. Irena Žilić i BluVinil također su se predstavili svirkom, no sa drugih zagrebačkih lokacija i predivnim video-prijenosom dočarali svoju glazbu.

Nadamo se da ćemo već iduće godine ponoviti nezaboravan tulum nakon dodjele nagrada Rock&Off o kojem će se još mjesecima pričati, da će iza nas biti pandemije koronavirusa te da će nam okolnosti dopustiti da nesmetano uživamo u koncertima najdražih glazbenika!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, organizator je Unison, uz koproducenta Tvornicu kulture i glavni sponzor Iskon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 03:56