GESAMTKUNSTWERK

LJETO U MSU Sviraju Kries, Laibach, Borghesia, Letu Štuke, The Strange i Tram 11, uz izložbe, filmove, perfomanse i književne tribine

Iz programa ovogodišnjeg Ljeta u MSU: Laibach, Kries, Borghesia, Tram 11
 HANZA MEDIA
 

U novoj sezoni LJETA U MSU očekuje nas 6 koncerata najboljih rock i art bendova regije na atraktivnim lokacijama – krovu, garaži i na platou kod tobogana Muzeja suvremene umjetnosti. Jedinstveni multimedijalni program već šesto ljeto za redom po zamisli autora koncepta Branka Kostelnika tradicionalno subotama donosi spoj vrhunskih umjetničkih sadržaja po načelu čak „5 u 1“: glazba, film, izložbe, performansi i književna čitanja!

Sezonu otvara 8.6. najbolji etno art bend Kries, a nakon njih, neprikosnoveno najveći art rock sastav regije svih vremena – ikone avangardne, čuveni Laibach, u sklopu velike europske turneje na krovu Muzeja suvremene umjetnosti 15.6. priredit će pravi audio-vizualni doživljaj za sva osjetila. Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje u Koreji, u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom, te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz predavanje Ivana Moleka.

Drugi slovenski bend i europska art-dance klupska atrakcija Borghesia na repertoaru je 22.6., dok je subota 29.6. rezervirana za legendarni sarajevski bend Letu štuke, autore najboljeg pop rock albuma sezone.

The Strange, sastav kojeg čine bivši članovi The Bambi Molestersa, predvođeni multitalentiranim Chrisom Eckmanom, liderom legendarnih The Walkaboutsa, na krovu MSU-a za sve poklonike atmosferičnog alternativnog pop-rocka i americane sviraju 6.7.

Sezonu zaokružuje 13.7. veliki povratnički koncert hrvatskih hip-hop legendi – Tram 11!

Kroz spoj glazbe, filma, književnosti, te vizualne i izvedbene umjetnosti program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti.

Tako u sklopu Ljeta u MSU, uz šest sjajnih koncerta najboljih bendova u regiji, po cijeni jedne ulaznice ove godine moći ćemo posjetiti dvije izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti – natječajnu izložbu „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“, najveću i jednu od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj koja pruža reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, te veliku izložbu novih radova hrvatske multimedijalne umjetnice Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“, zahvaljujući kustosici Martini Munivrani.

Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Laibach na krovu MSU nastupio je 2015.

Jedinstven multimedijski program i ove će godine uključivati umjetničke akcije i performanse domaćih umjetnica i umjetnika koji će se održavati u različitim prostorima MSU-a, afirmirajući različite prostorne elemente zgrade Muzeja. Izbor autorica i autora, po konceptu Ane Škegro, temeljen je kako na raznolikosti njihovih umjetničkih izričaja i medija koje prilikom stvaranja koriste (zvuk, slika, novi mediji, tijelo i pokret), tako i na uvrštavanju autorica i autora različitih dobnih skupina. (U programu umjetničkih akcija i performansa ove godine su Damir Bartol Indoš, Gildo Bavčević, Nikolina Butorac, Duje Jurić i Luana Lojić.)

Usto, već drugu godinu Ljeto u MSU uključivat će i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija, koje uređuje Andrija Škare. Ideja je da se u brzim i dinamičnim književnim čitanjima spoje već dokazani, etablirani autori, velika književna imena s onima koji su tek na početku svojeg književnog puta, ali su već objavili hvaljene i/ili nagrađene knjige i pokazuju velik potencijal. Ove godine u programu sudjeluju Josip RazumRobert Perišić, Monika HercegSonja Manojlović, Lucija ButkovićDorta Jagić, Denis ŠpičićIvica Prtenjača, Luiza BouharaouaMarina Vujčić i Martin MajcenovićDamir Karakaš.

I, već tradicionalno, nova sezona Ljeta u MSU uključivat će projekcije najboljih filmova sezone MSU kina - Best of Metropolis. Ne repertoaru su, po izboru Zlatka Vidačkovića, glazbeni dokumentarni film Moj svijet je naopačke, domaći dokumentarni Pope vrati se, srpski kriminalistički Južni vjetar, dokumentarni Whitney: Biti svoja te glazbeni dokumentarni Grace Jones: Bloodlight and Bami, a uz koncert Laibacha – film redatelja Igora Zupe o prvom albumu te kultne grupe LP film Laibach.

Projekcije će se prikazivati subotama prije početka koncerta u dvorani Gorgona MSU-a u tri termina s početkom u 17.30, 19.00 i 20.30 sati. Podsjećamo da je broj mjesta u dvorani ograničen (ukupno 233 sjedala koja nisu numerirana) pa se dvorana popunjava prema dolasku posjetitelja.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 mogu se kupiti putem sustava EVENTIM, a od 2.5. i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 06:59