VODIČ ZA KULTURU

"Ljubavne arije" u HNK počinju Mozartovim Don Giovannijem, poznatim zavodnikom

Tomislav Mužek i Valentina FIjačko
Na programu će biti nekoliko arija i dueta iz opera kojima je ponekad prethodio literarni klasik, kao i ruske romance

HNK Zagreb organizira program naslovljen "Ljubavne arije" u kojem će nastupiti pjevači međunarodne karijere, sopranistica Lana Kos i tenor Tomislav Mužek, kao i prvak zagrebačke Opere, bariton Davor Radić, a sve uz klavirsku pratnju Nine Cossetto.

Na programu će biti nekoliko arija i dueta iz opera kojima je ponekad prethodio literarni klasik, kao i ruske romance. Danski filozof Soren Kierkegaard smatrao je da je Mozartov "Don Giovanni", temeljem na legendi o poznatom zavodniku i razvratniku koji je zaveo više od 2000 žena, najsavršenija opera ikad napisana.

Davor Radić pjevat će ariju Don Giovannija "Deh, vieni alla finestra" Lana Kos s ulogom Violette iz Verdijeve "Traviate" obišla je svijet, gostujući s njom dva puta zaredom u Areni di Verona. Kos je treća hrvatska operna pjevačica nakon Biserke Cvejić i Ljiljane Molnar-Talajić koja je pjevala u veronskoj Areni. Libreto te Verdijeve opere napisao je Francesco Maria Piave, i to na temelju "Dame s kamelijama" Alexandrea Dumasa mlađeg.

Roman je izašao 1848. godine, pisac je od njega stvorio dramu praizvedenu 1852. u Théâtreu du Vaudeville u Parizu, a godinu dana poslije praizvedena je "Traviata" u Teatru la Fenice u Veneciji u kojoj je Marguerite Gautier prekrštena u Violettu Valéry. Duet Violette i Germonta "Madamigella Valery" iz "Traviate" izvode Lana Kos i Davor Radić.

Libreto su za "Evgenija Onjegina" prema Aleksandru Sergejeviču Puškinu napisali skladatelj opere Petar Iljič Čajkovski te njegov prijatelj Konstantin Šilovski, prateći radnju romana u stihovima ruskog klasika. Ariju Lenskog "Kuda, kuda?" izvodi nacionalni prvak Opere Tomislav Mužek. Tomislav Mužek i Lana Kos pjevat će djelove Bizetove "Carmen", a s Davorm Radićem, Lana Kos predstavit će Rahmanjinove romance.

image
Avijatičari

Apokaliptični svijet Damira Karakaša premijerno u &TD

Večeras će se u Teatru &TD održati prva ovogodišnja dramska premijera. Na kazališnim daskama naći će se drama popularnog pisca Damira Karakaša "Avijatičari". Režije i dramaturgije prihvatila se Tamara Damjanović. Radnja predstave odvija se u suvremenom dobu, zahvaćenom nedefiniranom vrstom "apokalipse", koja se manifestira kroz niz dugotrajnih požara. Oni se u posljednjih nekoliko godina javljaju diljem planeta i teško ih je kontrolirati, zbog čega se svijet u potpunosti promijenio - dim i zagađene čestice zraka postali su svakodnevica. Posljedice su očigledne na svim poljima: ekonomskom, materijalnom, psihičkom i mentalnom, a ljudski se život sveo na oskudicu i preživljavanje u skučenim prostorima. Slojevitu dramu autor je pisao šest godina, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica, Ozren Grabarić, Sven Jakir i Robert Španić.

Udruga Beat predstavlja Duplančićev "Osvojeni prostor"

Danas se u galeriji Studio-21otvara izložba Luke Duplančića pod nazivom "Osvojeni prostor". Izolirana struktura unutar galerije ne zrači dobrodošlicom, ipak, pozvani ste da, kroz sasvim mali otvor, pokušate penetrirati u nju. Ako uspijete, okružit će vas lica autora, njegovi vlastiti fotoportreti koji vas gledaju s visine očito s predrasudama.

image
Gradski muzej Varaždin
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Gradski muzej Varaždin ponovno otvoren za posjetitelje

Od danas ponovno je za posjetitelje otvoren izložbeni postav Gradskog muzeja Varaždin, koji je zbog nepovoljne epidemiološke situacije prema odluci Stožera civilne zaštite Varaždinske županije bio zatvoreni od početka prosinca prošle godine. Izložbeni postavi otvoreni su prema redovitom rasporedu: utorak - petak od 9 do 17 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

Online predavanje Sandre Križić Roban: "Pripremanje za smijeh"

Ured za fotografiju i Galerija Spot nastavljaju ciklus online predavanja "Spot on photography". U sklopu sljedećeg predavanja povjesničarke umjetnosti i kustosice Sandre Križić Roban, naslovljenog "Pripremanje za smijeh", govorit će se o humoru i njegovoj ulozi u konceptualnoj fotografiji. Predavanje će se održati danas, u 18 sati, putem platforme ZOOM.

image
Sandra Križić Roban


Biljana Gaurina/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:18