LEGENDE IZ LOS ANGELESA

Los Lobos će u svibnju svirati u Zagrebu

Muzičkoj eklektici Los Lobosa s kraja 80-ih malo je tko mogao parirati

ZAGREB - Od “samo još jednog benda iz istočnog Los Angelesa” za “svadbe i sprovode”, rekao bi Bregović, do statusa jednog od svirački najcjenjenijih, najuglednijih i najštovanijih američkih sastava, Los Lobos odradili su tisuće i tisuće koncerata, a napokon će u tu impresivnu bilježnicu upisati i nastup u Zagrebu.

Chicano pokret

Iako su pred oči i uši šire javnosti iskočili tek 1984. s antologijskim albumom “How Will The Wolf Survive”, povijest Los Lobosa seže sve do 1973. kada David Hidalgo, Louie Perez, Cesar Rosas i Conrad Lozano u srednjoj školi Garfield High u istočnom Los Angelesu osnivaju bend s kojim počinju svirati po lokalnim restoranima, vjenčanjima i tulumima. Umjesto oružjem svoju su “bandu” promovirali instrumentima i pozivanjem na tradiciju, sve do rock & roll pionira Ritchieja Valensa (Richard Steven Valenzuela) čiju su “La Bambu” obradili 1987. za istoimeni film o tom prerano poginulom glazbeniku i osnivaču Chicano pokreta. Chicano kao etnički, kulturni, socijalni i politički pokret meksičkih imigranata i njihovih potomaka u Americi ostala je najsnažnija odrednica Los Lobosa, ali ne i jedina.

Los Lobos svoj javni identitet kao bend stječu u okviru roots-rock revivala u prvoj polovici 80-ih, zajedno s bendovima poput The Blastersa, The Long Rydersa, The Fabulous Thunderbirds, Jason & The Scorchersa, X, The BoDeansa, Green On Red, Lone Justice i drugih. Dobar dio njih bio je inspiriran energijom punk-rocka, ali korijeni su im sezali mnogo dublje. U slučaju Los Lobosa, taj glazbeni melting pot uključivao je Tex-Mex, norteno, conjunto i tradicionalnu meksičku glazbu, rhythm & blues, country, folk i 50’s rock & roll te razne derivate i podžanrove koje su često “iskopavali” ili miješali njihovi suradnici Ry Cooder i T-Bone Burnett.

Zahvaljujući albumu “How Will The Wolf Survive?” Los Lobos osvajaju Grammy za najboljeg meksičko-američkog izvođača, ali dijele i prvo mjesto s Bruceom Springsteenom kao najbolji izvođači godine po izboru magazina Rolling Stone. Vrlo dobar nastavak s albumom “By The Light Of The Moon”, ekstatičan mini-album na španjolskom “La Pistola Y Corazon”, globalni hit s obradom “La Bambe” i uzbudljivi koncerti pretvaraju Los Lobos u svjetske rock zvijezde. Tada često nastupaju i kao support Dylanu i The Grateful Deadu.

Los Lobos i Dylan

“Kiko” i “The Neighbourhood” bili su neočekivani, gotovo apstraktni, ali i genijalni albumi jednog roots-rock benda, a ako su donekle i pali u kvaliteti u krajem 90-ih, Los Lobos u prvoj dekadi ovog stoljeća objavljuju tri sjajna albuma (“Good Morning Aztlan”, “The Ride” i “To-wn And The City”) te fascinantan DVD “Live At Fillmore”. Ipak, nakon godina iščekivanja još je zanimljiviji moment u kojem nam dolaze Los Lobos. Naime, David Hidalgo svojom je harmonikom snažno obilježio Dylanove posljednje albume. U nepunih mjesec dana u ugostiti Los Lobose (Boogaloo, 13.5.) i Boba Dylana (Šalata, 7.6.) doista je “za polizati prste”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 20:14