Tradicionalni recital

Lovro Pogorelić otvorio 24. PagArtFestival etidama Franza Liszta i Schopenhauerovim citatom

PagArtFestival Lovro Pogorelić

 Elvis Šmit/pagartfestival/
PagArtFestival u svom nastavku predstavlja još tri koncerta i jednu predstavu

Dvadeset i četvrto izdanje PagArtFestivala počelo je 1. kolovoza tradicionalnim recitalom Lovre Pogorelića u crkvi Sv. Frane u Pagu. Publika je imala priliku uživati u sjajnoj izvedbi rijetko izvođenih Transcendentalnih etida Franza Liszta.

Lovro Pogorelić, umjetnički direktor festivala, za uvod je citirao Arthura Schopenhauera: "Postupaj prema umjetničkom djelu kao prema kraljeviću. Dopusti da se ono prvo obrati tebi". Posredstvom njegova besprijekornog i životvornog umijeća sviranja publika PagArtFestivala uistinu je mogla osjetiti da je taj citat Pogorelić primijenio i u svojoj izvedbi. Brojna oduševljena publika nije napuštala crkvu i prostor pred crkvom, prkoseći vrućini, te je Pogorelić izveo i tri dodatka, posljednju etidu - Mećava i dvije Lisztove skladbe: Tužnu gondolu i Sive oblake.

PagArtFestival u svom nastavku predstavlja još tri koncerta i jednu predstavu.

Sutra će u atriju Kneževa dvora dvoje mladih glumaca, Ana Pogorelić i Teodor Vinčić, uz originalnu klavirsku izvedbu Katarine Ranković izvesti predstavu "Iluzije" Ivana Viripajeva. Datumi 8., 12. i 17. kolovoza rezervirani su za koncerte. Najprije recital albansko-francuskog violončelista Vlorenta Xhafaja u crkvi Sv. Frane, a zatim orguljašice Ljerke Očić i oboista Branka Mihanovića u crkvi Marijina uznesenja. Za kraj PagArtFestival, kao i svake godine, predstavlja mladog glazbenika: ovoga ljeta to je gitarist Luka Lovreković koji će nastupiti u Starom gradu Pagu, omiljenoj otvorenoj pozornici PagArtFestivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:53