CIKLUS CRISTOFORIUM

Lovro Pogorelić predstavio je rijetko izvođene Lisztove ‘Transcendentalne etide‘

Lovro Pogorelić
Ovo djelo predstavlja suštinu skladateljeve umjetničke vizije, pokriva širok raspon ugođaja karaktera te progovara vizionarskim jezikom

Rijetko koji ljubitelj klasične glazbe u Hrvatskoj nije čuo za ciklus koncerata "Cristoforium", jedinstveni projekt koji dovodi renomirane umjetnike i istovremeno predstavlja najvredniju privatnu zbirku povijesnih klavira na našim prostorima, u vlasništvu organizatora Danijela i Ljubomira Gašparovića.

Njihova hvalevrijedna inicijativa svoju je publiku pronašla već pri početku njihova rada, a u ovoj petoj godini zasigurno je dobila brojne nove pratitelje zahvaljujući mogućnosti da se prijenosi koncerata slušaju preko YouTube kanala Umjetničke organizacije "Cristoforium".

Taj novitet velikim je dijelom proizašao iz nemogućnosti fizičke prisutnosti većeg broja posjetitelja zbog izazovnih vremena u kojima je umjetnički izraz pred publikom u klasičnim formatima uvelike ograničen. Kako najčešće u svakom zlu ima nešto dobro, tako se i u ovom slučaju ciklus otvorio prema brojnim ljubiteljima pijanističkog repertoara i zvuka vrijednih povijesnih klavira znamenitih graditelja te je omogućio slušateljima diljem svijeta da prate i uživaju u zanimljivim programima četiriju koncerata i nastupima ovogodišnjih umjetnika.

Tako je pretposljednji koncert koji se sinoć održao u prostoru Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu imao čast ugostiti našeg vrhunskog pijanista Lovru Pogorelića koji nam je predstavio rijetko izvođene "Transcendentalne etide" Franza Liszta. Ovo djelo predstavlja suštinu skladateljeve umjetničke vizije, pokriva širok raspon ugođaja i karaktera, progovara vizionarskim jezikom te bez sumnje pripada samom vrhu virtuozne glazbe pisane za klavir.

Bogatstvo ideja i poetski izraz koji je Lovro Pogorelić predstavio u ovom ostvarenju transcendentalnog dometa poimanja izvanjskih sadržaja, muzike i umjetnosti, još je jedna potvrda njegove neupitne izvođačke veličine i besprijekornog umijeća.

Premda je razina tehničke spremnosti koju ovo djelo zahtijeva doista zavidna, ona je manje bitna u usporedbi s Pogorelićevim umjetničkim idejama koje je ugradio u svoju izvedbu. Suptilne raznolikosti i fino tkanje njegove kreacije dali su mogućnost i povijesnom klaviru "Pleyel" iz 1924. godine da zablista u punom sjaju i otkrije sve svoje boje i nijanse.

Unatoč svim poteškoćama s kojima se umjetnici današnjice suočavaju, sinoć smo imali priliku svjedočiti bogatoj imaginaciji, superiornoj izvođačkoj tehnici, ili jednom riječju prvoklasnom pijanizmu. Svi koji su propustili ovaj koncert još ga uvijek mogu poslušati na YouTube kanalu Umjetničke organizacije "Cristoforium". Iskrene preporuke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:16