GLAZBENI NASTUP

Lovro Pogorelić recitalom u crkvi svetog Frane otvorio ovogodišnji PagArtFestival

Lovro Pogorelić
 Tvrtko Maras
Pogorelić je izveo blistavu Busonijevu obradu Bachove "Chaconne", a potom i grandiozne "Transcendentalne etide" Franza Liszta

Uz mnogobrojne domaće i inozemne umjetnike, vjerna publika PagArtFestivala već dvadeset i tri godine ima čast slušati tradicionalni recital Lovre Pogorelića, utemeljitelja i umjetničkog ravnatelja ovog festivala.

Naučeni na njegovo besprijekorno umijeće sviranja, zadivljujuću interpretativnu snagu i bogatu imaginaciju, u velikom su broju posjetili i ovaj koncert. Međutim, zbog epidemioloških mjera, publika je u crkvi Sv. Frane bila ograničena na svega pedeset gostiju, pa su preostali zainteresirani posjetitelji željni vrhunske umjetnosti sa zahvalnošću popratili koncert i izvan kamenih zidova crkve.

Kako je i najavljeno, u nedjelju 1. kolovoza 2021. godine, Pogorelić je izveo blistavu Busonijevu obradu Bachove "Chaconne" iz Partite za violinu solo u d-molu, a potom i grandiozne "Transcendentalne etide" Franza Liszta, vizionarsko djelo koje odiše mudrošću, uzvišenošću, ljepotom i strašću.

Vještina i osebujni izraz

Budući da ovo djelo pripada samom vrhu virtuozne glazbe pisane za klavir, vrlo je rijetko izvođeno čak i na velikim svjetskim pozornicama. Ipak, Pogorelićev odabir ne iznenađuje s obzirom na njegovu sklonost sviranju velikih programa poput primjerice Musorgskijevih "Slika s izložbe", ili Brahmsovih klavirskih sonata.

Njegova pak nevjerojatna tehnička vještina u kombinaciji s osebujnim, poetskim izrazom, i na ovome je recitalu prenijela publici najdublje i najsuptilnije raznolikosti misli, osjećaja i karaktera skrivene u partiturama velikih majstora.

Nakon Pogorelićeve izvedbe, na programu PagArtFestivala očekuje nas predstava "Svila" nastala prema romanu Alessandra Baricca.

U gradskoj Kuli Skrivanat, Bariccove će riječi 4. kolovoza uprizoriti glumci Goran Grgić, Fabijan Komljenović, Ana Pogorelić i Luna Pilić. Režiju potpisuje Filip Šovagović, a autorsku glazbu skladateljica i ovaj put izvođačica Katarina Ranković.

Idući koncerti

Na omiljenoj lokaciji paške publike, među ostacima samostana u Starom Gradu Pagu, 8. kolovoza nastupit će flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak.

Posljednji koncert ponovno će nas vratiti u crkvu Sv. Frane, gdje će 12. kolovoza nastupiti mladi pijanist Arsen Dalibaltayan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:36