PLAVI CIKLUS

LUKA LJUBAS I ZAGREBAČKA FILHARMONIJA Mladi šampion violine iz hrvatsko-japanske glazbene obitelji predstavit će svoje umijeće u Lisinskom

Luka Ljubas
 Zagrebačka filharmonija
 

Luka Ljubas, mladi violinist i prvi Hrvat koji je pobijedio na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, nastupit će sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem njemačkog dirigenta Kevina Johna Eduseija na koncertu 2. veljače u Lisinskom.

Mladi Ljubas pobjedu na ovom prestižnom natjecanju objavio je riječima koje najbolje opisuju veličinu ovog glazbenog pothvata: "Prvi sam Hrvat koji je osvojio 1. nagradu u 40-godišnjoj povijesti natjecanja Vaclav Huml. Osvojio sam i sve Posebne nagrade! Bez riječi sam!"

Ovaj 22-godišnjak doslovno je pomeo (nemalu) konkurenciju od 35 finalista iz cijelog svijeta i osvojio uistinu sve – glavnu Nagradu Zlatko Baloković, Posebnu nagradu Zagrebačke filharmonije za najbolju suradnju s orkestrom, Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja… – sve to na istom natjecanju. Zatim je uslijedila ugledna Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži te kao “točka na i” uspješne 2017. godine uslijedila je Nagrada Najbolji mladi glazbenik koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija.

Luka Ljubas rođen je u Beču u hrvatsko-japanskoj glazbenoj obitelji. Violinu je počeo učiti sa svojom majkom, a glazbeni put dalje ga je vodio kroz škole austrijske glazbene izvrsnosti. Od samog početka bilo je jasno da je riječ o izvanrednom talentu koji je pažljivo brušen te nije trebalo dugo čekati da se (prve) nagrade na natjecanjima počnu nizati.

Glazbeni kritičari ne štede riječi hvale za 22-godišnjeg violinista. Pripisuju mu zrelost u sviranju, kontrolu sviranja, čist ton i preciznu tehniku. Ljubas će uz pratnju Zagrebačke filharmonije odsvirati Koncert za violinu i orkestar u D-duru, Johannesa Brahmsa.

Ne sumnjamo da ćete za ovog izvanserijskog mladića čuti u narednom razdoblju, ali Brahmsov Violinski koncert bit će izvrsna prigoda da se, i to već na koncertu u petak, uvjerite u raskoš njegova talenta o kojemu podjednako „bruji“ i šira javnost i glazbena kritika.

Zagrebačkom filharmonijom u petak, 2. veljače u Plavom ciklusu, ravnat će dirigent kojeg još nismo imali prilike vidjeti u Zagrebu, a koji pripada novoj generaciji dirigenata; suverenog i tehnički preciznog dirigiranja zbog kojeg ga traže i širokog raspona repertoara zbog kojeg ga cijene.

Nijemac Kevin John Edusei relativno je novo, ali zanimljivo lice u svijetu dirigiranja. Nakon sezone na mjestu šefa dirigenta uglednih Minhenskih simfoničara, vrlo brzo su njegov talent prepoznali i u susjednoj Švicarskoj te je angažiran i kao šef dirigent Konzerthausa u švicarskom Bernu. Zbog širokog repertoara koji pokriva, od baroka do suvremene glazbe, od koncertnih do opernih produkcija – pozivaju ga orkestri i operne kuće diljem Europe.

Uz Brahmsov Koncert za violinu i orkestar, Zagrebačka filharmonija izvest će još dvije skladbe vrijedne pozornosti: Action-Passion-Illusion suvremenog estonskog kompozitora Erkki-Svena Tüüra svojevrsna je praizvedba na ovim prostorima i potpuno osvježenje suvremenog glazbenog repertoara te 9. simfoniju u C-duru Franza Schuberta, koja je zbog svoje veličanstvenosti prozvana Velikom simfonijom. 9. simfonija zadnja je simfonija koju je Schubert u potpunosti skladao, a zbog svoje zahtjevnosti i dugog trajanja (50 minuta) smatra se jednim od njegovih najznačajnijih radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:08