ALEN I NENAD SINKAUZ

Majstori imaju brojnu publiku iako im je glazba hermetična

Alen i Nenad Sinkauz

 Ivan Posavec/

Alen i Nenad Sinkauz prošli su tjedan nastupili na otvorenju izložbe Danijela Žeželja "Veliki formati" u Galeriji SC-a, u Zagrebu, u triju s Marcom Quarantottom. Ti muzičko-slikarski performansi imaju brojnu publiku, iako je glazba vrlo hermetična.

"Prije performansa se naoružamo, skupimo razne zvukove i uvježbavamo", kaže Nenad.

"Ne reproduciramo naučeno", kaže Alen. "Slobodno Improviziramo i stvaramo filmičnu atmosferu."

Doista, i filmova su se naradili, čak 15 dugometražnih, i dobili 4 zlatne Arene u Puli. Na zadnjem ZFF-u imali su dva filma, "Housekeeping for Beginers" Makedonca australske adrese Gorana Stolevskog i "Izgubljena zemlja" srpskog redatelja Vladimira Perišića. A radili su i glazbu za 12 kratkih eksperimentalnih filmova i stotinjak kazališnih predstava.

Uz filmove i improviziraju. Na otvorenju Animafesta svirali su uz "City Deep" Williama Kentridgea, a na Motovun film festivalu pratili su nijemi švedski klasik "Häxan"..

Trenutno rade na "Proslavi" Brune Ankovića, "Ženama, luđacima i malo dobrih pedera" Ivana Salaja, i sa češkom redateljicom Veronikom Liškovom na "Godini udovice".

Za kazalište, u Zagrebu sa Zlatkom Pakovićem za 2024. pripremaju "Wittgensteinove učenike" i "Sokrat se ne boji biti ismijan", a u Belgiji performans Banshee sa step plesačicom Marie Nie i Jelenom Jurešom.

Sami su pokrenuli i ediciju Kopaton i objavili drugu ploču, "Roj osa", ovih dana promoviranu u šibenskom Azimutu i u Splitu. U ožujku u MSU izvode audio vizualni koncert "Refrakcije" po filmu Vlade Kneževića, s francuskom vokalisticom Isabelle Duthoit, a na ljeto organiziraju Sound Art Festival u Puli, koji već 15 godina okuplja europsku impro scenu.

"Radimo i s klincima", kažu Sinkauzi."Senzibiliziramo djecu za drugačiju tipologiju zvuka, ali ne bježimo od glazbe koja ih zanima, kao što su metal, jazz, rock i drugi underground žanrovi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:04