SVIRKA ZA KRAJ LJETA

Marisol uoči koncerta u Tvornici: ‘Nismo baš sljedbenici trendova u glazbi. Više pratimo koje su čarape in!‘

Marisol (Josipa Granić i Erol Zejnilović)

 PROMO/marisol
Novi materijal ponešto je drukčiji, prvi album bio je mango, a ovaj novi bit će dragon fruit, kažu Josipa Granić i Erol Zejnilović

Glazbeni elektro-akustični dvojac marisol, Erol Zejnilović (gitarist poznat po radu u bendovima Elemental, Kries i ABOP) i Josipa Granić (pjevačica koja je inače po struci diplomirana kroatistica), u petak, 22. rujna, na zadnji dan ljeta, nastupa u zagrebačkoj Tvornici kulture. Nakon hvaljenog albuma prvijenca "Žene mape" iz 2021. godine i sjajnog koncerta kojim su ga prvi put predstavili uživo u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, vrijeme je za novi susret s publikom, koja je itekako željna njihove glazbe mango pop žanra, koji asocira na nešto svježe, ukusno i fino, baš kao što i samo ime benda kaže - jer marisol, ako niste znali, korijene vuče iz španjolske sintagme - mar i sol - što u prijevodu na hrvatski jezik znači more i sunce.

Ovo ljeto na izmaku obilježio je vaš singl "Ljeto". Kako ste ga vi proveli? Obično glazbenici i umjetnici tad rade punom parom i za njih zapravo nema previše odmora. Je li tako i s vama?

- Ljeto je za glazbenike doba putovanja, raspored zna biti jako gust. Ove godine većinu vremena proveli smo na Mediteranu - malo koncerti, malo odmor, uz puno sunca i mora.

Osim što brojimo sitno do vašeg koncerta u Tvornici, najavili ste i drugi studijski album. Hoćemo li u petak premijerno čuti neke pjesme s njega i što nam možete reći o vašem novom glazbenom materijalu?

- Već smo prije predstavili singlove ‘Mars‘ i ‘Ljeto‘, a uz njih će biti još nekoliko novih pjesama koje zagrebačka publika nije imala priliku čuti. Novi materijal ponešto je drukčiji, zasad ćemo vam otkriti da je prvi album bio mango, a ovaj novi bit će dragon fruit.

Upravo je taj vaš elektro-akustični mango pop teško ne voljeti. Koji je tajni recept za pjesme koje nam tako lako uđu u uho i ne izlaze iz glave, što vas inspirira i po čemu se smatrate drugačijima? Ovih dana vidjeli smo vas i na SHIP festivalu u Šibeniku - koliko pomno pratite glazbenu scenu u regiji i šire, jeste li podložni trendovima ili vam je bitniji neki vaš intiman doživljaj glazbe?

- Prvo trebate voljeti mango, a to tek nije teško! Za ostatak su potrebni malo akustične gitare, ponešto syntheva, dobrih elektronskih beatova, malo sunca, mora, šaka suza, prstohvat smijeha, starih i novih i ljubavi… Sve to jedan je veliki val na kojem se surfa kroz vrijeme, a koji na obalu donosi nekad slađe, nekad manje slatke plodove. Rezultat su pjesme raznih tema, boja i atmosfera. Drugačiji? Hm… Ne bismo radili usporedbe na temelju razlika, radije bismo rekli da smo slični onima koji vrijedno rade i uživaju u svakom segmentu stvaranja pjesama, a kasnije i prenošenja istih na pozornicama. Drugačije su samo boje, nota ionako nema puno, tek osam bijelih i pet crnih tipki!

Volimo se ukrcati na brodove s dobrom glazbom te pametnom i kvalitetnom organizacijom pa smo tako posjetili i SHIP, koji nas je baš lijepo provozao po nekim novim, a i nekim već dobro poznatim i dragim bendovima. Glazba je sveprisutna u našim životima, upijamo je na razne načine, tako da sigurno ponešto raznim kanalima dođe i (nesvjesno) ostane u nama, a onda se vjerojatno prenese i na našu glazbu, ali nismo baš sljedbenici trendova u glazbi. Više pratimo koje su čarape in!

Zovu vas jednim od najugodnijih iznenađenja na domaćoj glazbenoj sceni - laska li vam to ili ipak stvara svojevrstan pritisak?

- Uvijek postoji određena razina treme kad predstavljaš svoj rad svekolikoj javnosti, ali jako je lijep osjećaj kad stvoriš nešto sasvim novo i vidiš pozitivne reakcije. Hvala svima koji su prepoznali naš zvuk, trudit ćemo se i dalje.

Spotovi su vam prava audiovizualna poslastica, nešto poput mini art filmova. Tko stoji iza ideja za njih?

- Hvala, hvala! Trudimo se, primarno uz glazbu, graditi i vizualni identitet jer je uvijek lijepo dobiti cijeli paket, po mogućnosti s mašnicom! Prvi spot bio je za ‘Kontrol frik‘, a potom je uslijedio i live video s Hvara, ‘marisol predstavlja mango pop‘, u režiji Nikice Zdunić. Nikica je i idejna začetnica lokaliteta te priče za ‘Mars‘. Inače je primarno filmska redateljica pa su i naši videouradci svojevrsni glazbeni filmovi. Čini nam se kako je live izvedba praćena kvalitetnim vizualom na zanimljivim i živopisnim lokacijama sjajan paket za predstavljanje nove glazbe publici, pa smo i novim videom ‘Nove boje‘ iz muzeja Apoksiomena odlučili predstaviti i nekoliko pjesama s nadolazećeg albuma. Video je pravi vizualni bombon iz vrećice redatelja i montažera Dragana Đokića te snimatelja Duje Kundića. Posljednji spot za pjesmu ‘Ljeto‘ radila je talentirana mlada osječka banda, redatelj David Gašo i njegov najbolji prijatelj, snimatelj Tin Ostrošić. Obojica su veliki fanovi benda koji su spotom za ‘Ljeto‘ uspjeli dočarati jedan distopijski pogled na ljetovanje - prazan bazen, prženje na suncu, ali i zabavu na nivou. Skroz je moguće da je ovo najdraži spot svima koji su sudjelovali u njegovu snimanju, bez obzira na opekotine koje smo pritom ‘zaradili‘!

Vas dvoje zapravo su spojile instrukcije iz bas gitare - možete li nam ukratko opisati o čemu je riječ i kako Josipa danas stoji sa sviranjem spomenutog instrumenta?

- Kontaktirala sam Erola jer sam htjela naučiti svirati bas, mislila sam da će mi jako dobro pristajati taj seksi instrument! On je pristao s figom u džepu, tj. imajući na umu neku skroz drugu agendu: ‘Ima vremena za bas, hajdemo mi radije raditi nešto zabavnije‘. To zabavnije danas je marisol i ‘Žene mape‘ i ‘Nove boje‘ i spotovi i samostalni koncerti i festivali i drugi album u pripremi... A je li došlo vrijeme za bas?! Neka to bude iznenađenje!

S obzirom na to da sve vezano uz marisol "vrišti" ljeto, a pred nama su jesen i zima, možemo li dobiti neki koristan savjet za preživljavanje tih hladnih i kratkih dana bez sunca? Hibernacija ne dolazi u obzir, ipak se željno iščekuje vaš novi album!

- Ima i tog zubatog sunca zimi, tko voli! Nije tajna da su neki motivi naših pjesama bili inspirirani dalekoistočnim putešestvijama. Mi moramo završiti album ove zime, a vama preporučujemo da si skratite zimu, otputujete (ili sanjarite put) u Tajland ili na Bali, skinete kapute i odete po neki lijepi suvenir!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:12