MRAČNI KRALJ R'N'R POEZIJE

MARK LANEGAN U LAUBI Glavni rekvizit pri nastajanju novog albuma bio je mobitel

Nastup u prostoru konceptualne galerije suvremene umjetnosti Lauba dodatno će naglasiti doživljaj Laneganove atmosferične i mračne rock'n'roll poezije

Mark Lanegan Band predstavit će sutra 27. veljače u Zagrebu 'Phantom radio', deveti, aktualni album u samostalnoj karijeri, objavljen krajem prošle godine.

Mark Lanegan Band se nakon prošlogodišnjeg koncerta u kinu Studentskog Centra ponovo vraća u Zagreb, gdje će nastupiti u jedinstvenoj konceptualnoj galeriji suvremene umjetnosti Lauba što će dodatno naglasiti doživljaj Laneganove atmosferične i mračne rock'n'roll poezije.

Glavni rekvizit pri nastajanju ovog albuma Marku Laneganu je bio njegov mobitel, odnosno aplikacija Funk Box. Naime, kako je ispričao, napisao je dijelove za bubanj i dodao glazbu sa sintisajzerom ili gitarom. Album je nakon toga organski nastajao iz tih sintetičkih korijena preko Laneganove ljubavi prema kraut rocku, new wavu osamdesetih, garage punku, radijskim emisijama koje je slušao vozeći se Los Angelesom. Poeziju je pisao svakoga dana dok bi navečer većinu materijala bacao i ostavljao za njega samo one esencijalne dijelove.

Najdraža mu je pjesma s albuma 'Torn Red Heart', nježna meditacija za slomljeno srce, poput 'Pale Blue Eyes' The Velvet Undergrounda.

Materijal novog albuma donosi kolekciju glazbenih slika divlje i buntovne duše Marka Lanegana, prožete poetičnim mračnim prikazima budućnosti u skladu s vremenom kojeg živimo. Ugledni strani magazini ocijenili su album visokim ocjenama: Mojo i Q su mu dali 4 zvjezdice. The Guardian mu je također dodijelio 4 zvjezdice i naglasio kako mu je ovo istaknuti trenutak u karijeri, a The Independent je ocjenio s 5 zvjezdica.

S albuma je krajem prošle godine objavljen spot za pjesmu 'Floor Of The Ocean'.

U tridesetogodišnjoj glazbenoj karijeri, Mark je ostavio iza sebe devet izvanredno kvalitetnih solo albuma, ali također i niz albuma, svirajući u američkom rock bendu Screaming Trees. U svom zanimljivom glazbenom životu bilježi suradnju sa glazbenicima kao što su Kurt Cobain, Lead Belly, Queens of the Stone Age, zatim suradnju s Isobel Campbell, pjevačicom rock benda Belle and Sebastian.

Koncert Marka Lanegana u Laubi prvi je koncert u nizu kao dio projekta SuperUha Lauba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00