NAJSVIRANIJA MELODIJA

Melodija Bolera u svijetu se reproducira svakih 30 sekunda

 Vojko Bašić / Cropix
Koreografkinja i redateljica predstave Valentina Turcu istaknula je kako je nastojala približiti balet čovjeku današnjice kao i intenzitet emocija koje idu ekspresivno srcem

SPLIT - U spomen na velikane splitskoga baleta Maju Srbljenović Turcu i Miljenka Štambuka Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu premijerno će izvesti 'Carmen' Rodiona Ščedrina i 'Bolero' Mauricea Ravela, a u povodu premijere u foyeru kazališta bit će postavljena i prigodna izložba.

Koreografkinja i redateljica predstave Valentina Turcu na konferenciji za novinare istaknula je kako je nastojala pronaći koreografski jezik koji će približiti balet čovjeku današnjice kao i intenzitet emocija koje idu ekspresivno srcem.

"Bolero je najizvođenija melodija na svijetu", napomenuo je u povodu premijere dirigent Hari Zlodre dodavši da se melodija Bolera u svijetu reproducira svakih 30 sekunda.

Ravelov 'Bolero' i Ščedrinova 'Carmen' nisu prvi put na pozornici splitskoga HNK. 'Bolero' je 2009. izveden zajedno s Orffovom 'Carminom Buranom' u koreografiji Jurija Vamosa, a 'Carmen' 2011. uz jednočinku 'Napoli'.

Ikonična popularizacija Bolera u filmu '10' (1979):

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:19