BESPOVRATNA SREDSTVA

Ministarstvo dodijelilo potpore za poduzetništvo u kulturi

 Tomislav Krišto/CROPIX
Najviše sredstava, ukupno 75.363,60 kuna, dobio je organizator glazbenih festivala Seasplash, Dimensions, Outlook i Slurp. Slijede Ansambl slobodnog plesa Liberdance za Međunarodni umjetnički kamp Kamenjak, izdavačka kuća Kašmir promet za razvoj direktne prodaje, te Vibro limes d.o.o. za organizaciju INmusic festivala

ZAGREB - Ministarstvo kulture dodijelilo je oko 1,8 milijuna kuna potpore za provedbu programa Poduzetništva u kulturi za 60 trgovačkih društava, zadruga, obrta i umjetničkih organizacija.

Odluku o dodjeli potpisao je ministar Berislav Šipuš na temelju prijedloga Povjerenstva za provedbu programa "Poduzetništvo u kulturi" za 2015. godinu, izvijestilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Javni poziv za programe poduzetništva u kulturi za 2015. bio je otvoren od 6. ožujka do 6. travnja 2015., a za dodjelu poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava stiglo je 119 prijava.

Povjerenstvo za provedbu Programa predložilo je da se dodijeli 60 potpora u ukupnom iznosu od 1.854.096,68 kuna.

Ta su sredstva namijenjena za sufinanciranje bruto plaća novozaposlenih osoba kao dijela troška predloženog projekta, nabavu novih tehnologija – tehničke, informatičke i multimedijalne opreme te promidžbene aktivnosti (ulaganje u povećanje, odnosno širenje publike).

Prednost su imali predlagatelji koji su putem prijave zatražili sufinanciranje 50 posto troškova bruto plaće novozaposlene osobe kao dijela troška projekta, pa je Ministarstvo kulture za sufinanciranje bruto plaća 23 nove osobe u kulturi poduzetnicima odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 793.373,68 kuna.

Za nabavu tehničke, informatičke i multimedijalne opreme odobreno je 501.823,00 kn, dok je za promidžbene aktivnosti poduzetnika u kulturi izdvojeno 518.900,00 kuna.

Najviše sredstava, ukupno 75.363,60 kuna, dobio je Pozitivan ritam d.o.o., organizator glazbenih festivala poput Seasplasha, Dimensions, Outlook i Slurp festivala te niza klupskih događanja, za program pod nazivom "Pozitivan ritam kulturne proizvodnje - II. faza".

Nešto manje, 70 tisuća kuna, dobio je Ansambl slobodnog plesa Liberdance za Međunarodni umjetnički kamp Kamenjak, izdavačka kuća Kašmir promet dobila je nešto više od 63 tisuće kuna za razvoj direktne prodaje, gotovo 52 tisuće kuna dobio je Vibro limes d.o.o. za organizaciju INmusic festivala, a 50 tisuća kuna dobila je umjetnička organizacija Kotar teatar za razvoj tehničkih potencijala Kotar FEST!

Po 48 tisuća kuna dobili su zadruga za izdavaštvo Eneagram za program pod nazivom Fantastični realizam, nakladnik Sandorf za povećanje konkurentnosti online knjižare "Knjigolov" na domaćem i stranom tržištu, Superknjižara d.o.o. za integraciju kataloga e-knjiga i nadogradnju portala i Teatar Rugantino za izvedbu programa, opremanje komorne scene i poslovnih prostora.

Nakladnik Fraktura dobio je 42 tisuće kuna za integraciju ITK platformi za marketing i prodaju knjiga, nakladniku Hena.com dodijeljeno je nešto više od 41 tisuće kuna za povećanje kapaciteta, a po 40 tisuća kuna dobili su Hrvatski barokni ansambl, Močvara d.o.o., Play drama, Transhistria ensemble i Zagrebački plesni ansambl.

Ostala 44 programa dobila su potpore u iznosima između 20 i 40 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:09