Kvadratura

Mirela Priselac Remi: Da se nismo mijenjali, zaglavili bismo s deset inačica "Romantike" i ugasili se za nekoliko godina

Mirela Priselac Remi

 Ivan Posavec/
Njezina grupa Elemental koncertom na zagrebačkoj Šalatri3. lipnja obilježava 25 godina postojanja

Kao da smo jučer na radiju prvi put čuli samouvjereni ženski vokal kako repa "Teško je mislit na romantiku/ Slušat razum i logiku/ kad si tako… mmm... dobar!". A od te pjesme prošlo je gotovo 20 godina. Objavljena je 2004., na trećem albumu Elementala, grupe koja ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja 3. lipnja velikim koncertom na Šalati. Što se najviše promijenilo na glazbenoj sceni - i lokalno i globalno - u tih četvrt stoljeća, pitamo pjevačicu grupe Mirelu Priselac Remi.

- Najveća promjena je bila vrlo opipljiva - prelazak s fizičkog medija CD-a na digitalnu distribuciju muzike putem muzičkih platforma. Ploča se kao medij zadržala kao šmekerski format za kužere, ali danas se muzika konzumira isključivo digitalno. Mene to veseli jer nam je omogućilo da neposredno i brzo dolazimo do slušatelja. No, digitalne platforme su nam donijele otvorena pitanja o muzičkim pravima, za koje se borim s udrugama koje zastupaju prava autora i izvođača - objašnjava Remi. Njezina grupa tijekom svog postojanja doživjela je veliku transformaciju - od rep benda od tri člana do mnogobrojne grupe čiji bi se žanr teško mogao odrediti jednoznačno. Kako ona objašnjava tu evoluciju?

- To je prirodni tijek stvari, ako si kreativac koji je otvoren i ne boji se promjene. Ne znam kako bismo zvučali da se nismo bili voljni mijenjati tijekom godina. Vjerojatno bismo zaglavili s deset inačica ‘Romantike‘ i peglali po tome dok se ne bismo ugasili nekoliko godina kasnije - kaže Remi koja za koncert na Šalati najavljuje sjajan zvuk i atmosferu. "Bit će to pravi rođendanski tulum, s puno dobre vibre. Kao i inače na našim koncertima, ali pojačano s tom spoznajom velike obljetnice zbog koje nekako stojiš još ponosnije na pozornici."

I ako ste mislili da će to biti jedan veliki koncert za kraj, varate se.

- Dok god ima kreativne ‘juhice‘, mi rokamo i dalje. Elemental je ponajprije bend prijatelja, naši konci su premreženi privatno i poslovno, i teško je to više prerezati ili otpetljati - zaključila je Remi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:47