KONCERT U MSU

Miron Hauser i Jazz orkestar HRT-a obećavaju latino jazz ludilo

 HRT
Posebnu draž koncert dat će sigurno i gosti, Mironov brat Stjepan Hauser, član svjetski poznatog dueta Two Cellos, Hrvoje Rupčić (Cubismo) na kongama, Mladen Ilić na bongosima i Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta na udaraljkama i violini

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije već je dugo godina središnji stup hrvatske jazz scene. Taj odični, uigrani i uvijek sjajno pripremljeni orkestar koji je nedavno od Saše Nestorovića preuzeo Andreas Marinelo nije samo važan kao cjelina, kao skup glazbenika koji je nanizao mnogo fenomenalnih koncerata sa velikim stranim i domaćim gostima, (sjetimo se samo Christiana McBridea, Ernie Wattsa i Charlesa Tollivera), nego jednom u sezoni predstavlja i skladateljski i aranžerski opus nekog od samih članova orkestra.

Nakon Mire Kadoića, Davora Križića, Zorana Kovačevića, Luke Žužića i Andreasa Marinella, ove sezone svojim kopozicijama predstavlja se mladi trombonist Miron Hauser. Školovan u Grazu i Trstu, Hauser svoje nadahnuće najčešće pronalazi u latino idiomu, pa se večeras može očekivati raskošnih puhačkih dionica i bogatstvo afro kubanskih ritmova koje autor odlično stapa u svoj izričaj.

"Susret ta dva svijeta dogodio mi se kada sam kao trinaestogodišnjak prisustvovao koncertu popularne kubanske timba grupe Los Van Van”, govori Hauser. “Tada sam shvatio što je nedostajalo glazbenom svijetu koji me okruživao. Punk, pop, funk, techno, klasična glazba, sva moja dotadašnja slušateljska i praktična iskustva dobila su element koji je nedostajao – u kubanskoj glazbi pronašao sam svoj groove. To je bio ritam koji je za mene značio glazbeni protok. Usprkos školovanju akademskog jazz glazbenika, taj groove nije se izgubio u moru ostalih vrijednih utjecaja koje sam upio. Naprotiv, kubanski je groove samo jačao i oplemenio moj izričaj i kao skladatelja i kao izvođača.”

Miron Hauser je diplomirao jazz trombon na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu, a onda i magistrirao na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu. Važno iskustvo stekao je svirajući u danas nažalost pokojnom HGM jazz orkestru Zagreb pod vodstvom Sigija Feigla u kojem su se kalili mnogi današnji stalni članovi Jazz orkestra HRT-a. A mnogi od tih članova Jazz orkestra HRT-a i sami osnivaju svoje mini sastave, trije, kvartete, sekstete i septete, pa se čini kao da je taj orkestar danas rasadnik ponajboljeg što se u novoj hrvatskoj jazz glazbi događa. Od sastava Davora Križića ili Zvonimira Bajevića koje smo nedavno čuli u Remetincu na jazz večerima u organizaciji njihova kolege Mire Kadoića, (kada smo čuli i neke odlične skladbe Mirona Hausera), do nedavno zaista zapažene promocije novog albuma Zvjezdana Ružića u zagrebačkom VIP klubu.

Iskustva koja je Miron Hauser stjecao kroz sve te suradnje i osobni glazbeni afiniteti formirali su njegov glazbeni ukus i utjecali na njegov osoban pristup interpretacijama i skladateljskom radu, nerijetko, naglasimo, upravo u kontekstu latin jazza koji će obilježiti i ovaj koncert u srijedu 4. svibnja u MSU u dvadeset sati.

Posebnu draž koncert dat će sigurno i gosti, Mironov brat Stjepan Hauser, član svjetski poznatog dueta Two Cellos, Hrvoje Rupčić (Cubismo) na kongama, Mladen Ilić na bongosima i Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta na udaraljkama i violini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:15