KONCERT U RIJECI

Mistična scenska pojava Ane Calvi u perivoju Guvernerove palače

 Tanja Kanazir
Komunikacija s publikom bila je minimalna, u pauzama Ana Calvi više voli potegnuti nepretenciozne solaže na gitari

U perivoj riječke Guvernerove palače, koji je u već nekoliko navrata pokazao ogroman potencijal sjajnog koncertnog prostora za vrijeme od proljeća do jeseni, britanska kantautorica privukla je 500-tinjak ljudi.

Calvi je u Rijeku stigla u sklopu turneje na kojoj predstavlja svoj aktualni, treći album “Hunter”, objavljen nakon petogodišnje pauze. Novi je materijal oduševio kritiku i pjesme s “Huntera”, koje u koncertnim izvedbama zvuče puno rudimentarnije, žešće i energičnije nego u studijskim verzijama, bile su baza riječkog seta.

Istovremeno djelujući i kao samozatajna i ekspresivna izvođačica, Calvi predvodi tročlani bend koji efektno podcrtava njene gitarističke bravure i vokal fascinantnog raspona. Glavnu riječ vodi njen Telecaster reskoga zvuka, s kojim se ne libi otići u višeminutne improvizacije, dok sintisajzer pada u drugi plan.

Komunikacija s publikom bila je minimalna, uz tek pokoju riječ između pjesama - umjesto monologa i pričanja anegdota s turneja, ova kantautorica u pauzama više voli potegnuti nepretenciozne solaže na gitari, s puno buke i feedbacka. Takva praksa osnažuje dojam nedokučive, čak pomalo mistične scenske pojave koja ima vrlo autentičnu karizmu. Riječani su Anu Calvi odlično prihvatili, iako je bilo žamora u publici, što izvođačima zna biti dosta iritantno.

Tanja Kanazir

Možda je to razlog izostanka bisa, uobičajenog za rock koncerte, za koji je riječka publika bila dobro raspoložena. Nastup je britanska kantautorica zaključila nadahnutom obradom pjesme “Ghostrider” kultnog njujorškog benda Suicide, koja je još jednom podsjetila na genijalnost pokojnog Alana Vege. Stih “America, America is killing it’s youth” aktualan je i danas koliko je bio i ‘77., i to ne samo u SAD-u.

Kao predgrupa, nastupila je odlična hrvatska kantautorica Mary May, vlasnica jednog od najboljih domaćih albuma objavljenih u posljednjih godinu dana, “Things You Can`t Put Your Finger On”. Mary May svira s pratećim bendom koji čine gitarist, saksofonist i bubnjar, što je dosta neobična kombinacija za takvu vrstu glazbe. Ova talentirana kantautorica, zasluženo, niže uspjehe, pa je tako par dana prije Ane Calvi u Zagrebu svirala ispred Courtney Barnett.

Ana Calvi i Mary May u Rijeku su stigle u sklopu koncertnog “Ciklusa Furioza” Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture koji u fokusu ima glazbenice “koje pomiču granice, izazivaju žanrove te grade nove, uzbudljive glazbene svjetove”. U okviru “Furioze” u Rijeci su do sada nastupile i Punčke, Ana Antonova, Brutus, Chelsea Wolfe, Inga Mauer i Rrose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:44