PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

MLAĐA SESTRA KRALJA POPA U POHODU NA REKORDE Janet Jackson na tronu i nakon Michaelove smrti

 Foto: Janet Jackson promo

Michael Jackson već je neko vrijeme pokojni, ali vjerojatno i danas dobro zarađuje. Možda ne toliko koliko Elvis, no ovaj put nije riječ o nebeskom duelu Kralja popa i Kralja rocka nego o Michaelovoj živućoj, mlađoj sestri Janet Jackson koja je s “Unbreakable”, jedanaestim studijskim albumom u karijeri, ostvarila uspjeh kakvim se mogu pohvaliti jedino još Bruce Springsteen i Barbra Streisand. Naime, samo su Janet, Bruce i Barbra u Americi uspjeli u svakoj od proteklih četiri dekade dogurati barem po jedan album na vrh liste najprodavanijih u Americi.

Konkretno, Janet je ovo sedmi album na broju 1 u Americi i premda su danas naklade za takav uspjeh relativno skromne - 109 tisuća CD-a, 44 tisuće downloadanih singlova u prvom tjednu prodaje - statistika je ipak na strani sestre Jackson jer u ovaj skor valja ubrojiti i četiri milijuna streaminga na zahtjev njezinog albuma “Unbreakable” u prvom tjednu objave, a to su ti noviji statistički podaci za koje ćemo u budućnosti vidjeti da su sve bitniji u nečijoj karijeri, kako se već navike slušatelja odmiču od kupnje ka streamingu snimaka.

Barbra i Madonna

Tako se i glasoviti The Billboard Chart, glede prodaje albuma, promijenio pa uz CD albume zbraja prodaju pojedinačnih pjesama, pri čemu je prodaja deset pjesama jednakovrijedna prodaji jednog CD albuma, a za ekvivalent prodaje jednog albuma, kad je posrijedi streaming, uzima se 1500 preslušavanja nekog albuma. Usto, jedine pjevačice koje imaju više albuma na broju 1 u Americi od Janet su već spomenuta Barbra Streisand kao klasična i Madonna kao inovativna pop diva. Ako Janet ubrza tempo izdavanja albuma - prethodni “Discpline” objavila je 2008. godine - uspjesi tih dviju dama mogli bi postati dostižni i Michaelovoj sestri kao uzoru brojnim R&B i EDM pjevačicama.

Skockani R&B

Nema, naravno, previše uzbuđenja ili iznenađenja na “Unbreakable” jer posrijedi je skockani R&B album s pomno uklopljenim derivatima electronic dance, soul i funk glazbe. Janetin vokal i danas je mladolik i svjež, a osjeća se da su ona i njezin producentski tim znali što i kako žele postići, posebice u smirenijim, kontemplativnijim i melankoličnijim skladbama, ali i u segmentu električnih gitara, odnosno ne samo kroz kompjuterski generirane obrasce. Smetnja, kao i u nizu drugih R&B i srodnih albuma, preopsežna je minutaža od gotovo 65 minuta čime je narušena prohodnost kroz čak sedamnaest pjesama. Unatoč tome, solidni “Unbreakable” ukazuje da Janet Jackson i nadomak pedesete godine života uspješno igra rolu zamamne R&B dive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:18