ZAGREBAČKA FILHARMONIJA I STUDENTI

Mladi glazbenici na visini zadatka i loši profesionalci

Prošloga je tjedna Zagrebačka filharmonija održala dva koncerta na kojima je nastupila s najboljim studentima Muzičke akademije u Zagrebu.

Na koncertima u utorak i petak, studenti su ostvarili zaista uspješne izvedbe, pokazujući tako da su spremni za profesionalne karijere. Igor Tatarević sigurnom je rukom vodio Filharmoniju u uvertiri Mozartovoj “Čarobnoj fruli”, kao i u Beethovenovom Petom koncertu za klavir i orkestar, u kojemu je kao solist nastupio pijanist Marijan Đuzel, vješto se noseći s ovim djelom.

Zanimljiv skladatelj

Violončelistica Alja Mandič s uvjerenjem je interpretirala Schumannov Koncert za violončelo u a-molu, dok su za energičan i dojmljiv kraj večeri zaslužni udaraljkaši Špela Mastnak i Filip Merčep, čija je izvedba Koppelove Toccate za marimbu i vibrafon nagrađena ovacijama. U petak je koncert otvoren novom skladbom Tomislava Olivera, naslovljenom “Intime” za simfonijski orkestar, izrazito kompleksnom i vrlo zahtjevnom partiturom bogatog kolorita. Stavci odijeljeni intermezzima predstavljaju mladog autora čiji glazbeni izričaj postaje prepoznatljivim u našoj glazbenoj sredini. Saksofonist Lovro Merčep bio je odličan u Villa-Lobosovoj Fantaziji za sopran saksofon, a pijanistica Ivana Šenk vješto je iznijela Ravelov Koncert za klavir i orkestar u G-duru, što je bio slučaj i s izvedbom Čajkovskijeva Koncerta za violinu i orkestar u D-duru, u interpretaciji Tare Horvat.

Zaslužili bolje

Za razliku od studenata, koji su dali najbolje od sebe, Zagrebačka filharmonija ostavila je dojam nedovoljne pripremljenosti, unatoč trudu dirigenta Tomislava Fačinija. Takav je odnos i način rada prije svega nepoticajan prema studentima, kojima su ovi koncerti itekako značajni i važni, a svojim su zalaganjem i trudom zaslužili da ih se nagradi jednakom profesionalnošću koju su i oni pokazali u svojim nastupima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:10