Novi kadrovi u HNK

Morandi, novi šef dirigent, prije Zagreba dirigirao je od Metropolitana do Boljšoja

Pier Giorgio Morandi

 Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia/Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia
Novi članovi ansambla Opere su sopranistice Darija Auguštan i Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Emilia Rukavina, te tenori Domagoj Dorotić i Filip Filipović

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u petak će, u 13.30 sati, u foajeu otvoriti šampanjac u povodu primanja novih kadrova. Novi počasni šef dirigent Opere HNK je Pier Giorgio Morandi, a novi članovi ansambla Opere su sopranistice Darija Auguštan i Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Emilia Rukavina, te tenori Domagoj Dorotić i Filip Filipović.

Talijanski maestro Morandi publici je poznat po ravnanju lanjskom izvedbom Verdijeva "Trubadura", a ravnat će premijerom "Nabucca" 28. listopada.

image

Tenor Domagoj Dorotic, prvak Opere koji se vratio u zagrebacki HNK

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Morandi je nekad bio prva oboa milanske Scale te asistent slavnog maestra Riccarda Mutija, a u svojoj dirigentskoj karijeri prije tri godine ravnao je Verdijevim "Trubadurom" u Areni di Verona, koju je režirao Franco Zeffirelli, dok je Ruskinja Anna Netrebko pjevala Leonoru. U njujorškom Metropolitanu, 2019. dirigirao je Puccinijevom "Madame Butterfly". Surađivao je i s Bečkom operom, a prije rata i s moskovskim Boljšojem, u operi "Seviljski brijač".

image

Filip Filipović

Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Vrhunski tenor Dorotić povratnik je u HNK nakon osam godina, i rada u riječkom i osječkom HNK, dok je Filipović, njegov mlađi kolega, svakako najveća tenorska nada u zemlji, istinski "the voice". Darija Auguštan i Emilia Rukavina najcjenjenije su mlade pjevačice u dvadesetim godinama; Auguštan je dobitnica prestižne nagrade za najbolju mladu glazbenicu 2021. godine, koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija, te je pobjednica četvrtog međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača "Zinka Milanov" u Rijeci, na kojem je njezina kolegica Rukavina osvojila drugu nagradu. Marija Kuhar Šoša solistica je međunarodne karijere, koja je više puta dosad povremeno surađivala s HNK.

image

Emilija Rukavina, Iva Hraste Soco i Darija Augustin.

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03