KULTNI KLUB

Može li Palach opet biti središte riječke kulture

O programu kluba ponovno će se brinuti studenti koji su i osnovali klub prije 45 godina

Nakon 45 godina riječki Palach radi puni krug - klubom će od 15. svibnja 2013. godine ponovno upravljati studenti, odnosno Studentski kulturni centar, institucija koju bi riječko Sveučilište trebalo osnovati ovoga mjeseca. Riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel ovu inicijativu najavio pod egidom “Palach se vraća kući” (SDP ovdje vodi kampanju sa sloganom “Rijeka se vraća kući”, kao, ulazimo u Europsku Uniju kojoj grad prirodno pripada...).

Ideja Ivana Šarara

Dosadašnji model prema kojemu je Palach kao prostor pod ingerencijom gradskog Odjela za kulturu po povlaštenoj cijeni (1,45 eura po kvadratu, dakle oko 8000 kuna mjesečno za prostor od 682 kvadrata) dodjeljivan u petogodišnji najam ugostiteljima s kulturnim programom, u praksi se nije pokazao kao najsretnije rješenje. Prema novom modelu, koji je ideja riječkog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, klub će biti predan na upravljanje SKC-u koji bi, pak, trebao usko surađivati s partnerima s nezavisne kulturne scene izabranim na javnom natječaju.

Može se očekivati da će klub pod SKC-om i njihovim partnerima otvori vrata na jesen. To će se zgodno poklopiti sa 45. rođendanom Palacha koji pada 17. studenoga. Na taj su datum 1968. godine ključeve kluba preuzeli studenti riječkog Medicinskog fakulteta. Klub manje-više u kontinuitetu radi do današnjih dana, što ga čini jednim od najstarijih u Hrvatskoj. Bez obzira na izložbe, performanse, književne i filmske večeri, tribine i druge kulturne događaje koji su se ovdje održali, ono s čim se Palach poistovjećuje i po čemu je već desetljećima bitan generacijama mladih Riječana u prvom su redu koncerti, i jedino sa živim svirkama opstanak kluba ima smisla. Ovdašnjom pozornicom prodefilirali su praktički svi riječki bendovi, dobar dio najvažnijih hrvatskih i ex-jugoslavenskih bendova te nešto inozemnih.

Palach je oduvijek imao status mračne, alternativne rupe i kao takav je bio jedan od simbola Rijeke. Već u samom položaju u Kružnoj ulici, koja dođe nešto kao perforirano slijepo crijevo Korza, ima nešto ironije.

Urbana legenda

Prostor u Kružnoj od pedesetih je bio studentska menza, a klub je osnovan na inicijativu petorice studenata riječke Medicine.

U samom početku zvao se Indeks, a nakon što se češki student Jan Palach zapalio 16. siječnja 1969., krenula je inicijativa da njegovo ime ponese studentski klub. Prema urbanoj legendi, došla je od riječkih studenata strojarstva koji su baš u to vrijeme bili na ekskurziji u Čehoslovačkoj, a krovne komunističke organizacije oko toga nisu pravile probleme jer je tadašnja Jugoslavija bila protivnik SSSR-ove hegemonije.

Prema sjećanjima osnivača Palacha, koje je pokojni Robert Paulić, jedan od najvažnijih kroničara riječke rock scene, prikupio na portalu RiRock.com, klub je uselio u prostor u kojemu su prije toga visili pijanci iz Starog grada, a već u prvoj godini ostvario je solidne financijske rezultate. Studenti su se zabavljali uz DJ-eve, glazbu iz jukeboxa, ovdje su nastupali Arsen Dedić, Radojka Šverko i brojni drugi glazbenici.

Zlatne godine

Druga faza počinje 1977., kada Studentski klub Palach postaje Omladinski kulturni centar Ivo Lola Libar, ali ime partizanskog heroja nikada nije zaživjelo. Stari je naziv vraćen 1990.

Zlatne i najbezbrižnije godine Palacha bile su osamdesete, kada je klub postao stožerno mjesto riječke alternativne scene. Tu su neke od svojih prvih nastupa održali Denis&Denis, Grad, Laufer, Grč, Let 3 i mnogi drugi. U klubu se događaju začeci performansa, queer kulture i drugih oblika alternativne umjetnosti, a cijelu scenu prati omladinski časopis Val, riječki pandan Poletu.

Devedesete su bile gadne i u više je trenutaka opstanak Palacha dovođen u pitanje, pod prijetnjom da prostor bude prenamijenjen za komercijalnu djelatnost. U prvoj polovici devedesetih novca baš nije bilo, ali su se još uvijek nekako gurali programi.

Dosta se sviralo, a bilo je tu i ludih sadržaja, pogotovo u vrijeme kada je voditelj bio Damir Martinović Mrle (1992/1993) koji je radio “Sexy utorke”. Ulogu DJ-a preuzimali su Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3 ili Vlado Simčić Vava.

Klub je do danas opstao unatoč krizi koja je Rijeku pretvorila u grad praznih poslovnih prostora. Do 2008. klub je vodio Damir Čargonja Čarli, a aktualni voditelj je Alan Mance.

Osim što nasljeđuju građevinski definiran i zvučno izoliran prostor u dobrom stanju, novi će voditelji cijelu priču oko kluba morati graditi ispočetka.

To možda i nije toliko loše, jer sva ta nostalgična mitologiziranja treba uzeti sa zrnom soli. Iza svih uspona i padova ostaje činjenica da je Palach još uvijek najbolji gradski klupski prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:19