DEMENTRONOMES

Može li zagrebački funk kolektiv Dementronomes ili Porto Morto danas igrati ulogu nalik onoj Haustora iz 80-ih?

Bend Dementronomes

 Croatia Records
‘Sakati paun‘ nije posve koherentan album, no kad ubodu kao u ‘Inkasatoru‘, ‘Staroj lišici‘ ili ‘Ćoravim poslima‘ Dementronomes su baš zabavni

Zagrebački funk kolektiv Dementronomes zapeo mi je za uho 2016. godine s debitantskim samizdatom “Žurkadelik” i efektnom obrade ex-YU funk hita “Mali crni brat” Tihomira Pop Asanovića koji je u izvorniku pjevala gošča im Zdenka Kovačiček. U međuvremenu je Dementronomes na klupskoj sceni stekao reputaciju party benda koji lako diže atmosferu, a sada se u izdanju Croatia Recordsa njihov drugi album “Sakati paun” nameće i kao osvježenje domaće diskografske scene.

Produkcija je šira i punokrvnija pa do izražaja još više dolazi jaka i iskričava svirka sastava koji vokalno predvodi vrckasta, kapacitirana i energična Ivana Kovačević. Stihovi su nabijeni humorom i otkačeni, ali nikako besmisleni, a glazba u korespondenciji s ostvaštinom Sly Stonea, Funkadelica, Jamesa Browna i njihovih srodnika, ali i Dina Dvornika, Jinxa i Miladojka Youneeda.

Kako u posljednje vrijeme, iz gušta i hobistički, svako toliko poslušam neki album iz američke funk produkcije 70-ih, tako mi je i ovo izdanje osobno fino leglo. “Sakati paun” nije posve koherentan, no kad ubodu kao u “Inkasatoru”, “Staroj lišici”, “Ćoravim poslima” te s instrumentalnom funk inačicom hrvatske himne, luckasti i vickasti Dementronomes su baš zabavni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:15