AMBICIOZAN PROJEKT

MTV prvi festival radi u Poreču, organizatori žele dovesti i MTV-jeve glazbene nagrade

Nastup Alicije Keys na MTV EMA 2014.
 Shirlaine Forrest/Getty Images for MTV / Getty Images for MTV

Najpoznatija glazbena televizija na svijetu, veliki MTV, pokreće svoj prvi festival, i to u Hrvatskoj. Spektakl nazvan Festival Club MTV Europe Summerblast održat će se 19. i 20. kolovoza u Poreču, a uz MTV njegovi organizatori najveća su hrvatska turistička agencija Atlas te agencija MPG. Riječ je o agenciji Joea Bašića, poznatoj prvenstveno po organizaciji Umaginationa, Big Beacha i fenomena Ultra Europe, kao i po dovođenju Justina Biebera u Hrvatsku.

Veliki planovi

- U ovoj nultnoj godini, ali i u godinama koje slijede idemo na maksimalni broj od 20.000 posjetitelja po danu - objasnio je Joe Bašić.

Ambicije su velike jer su organizatori u godinama koje slijede najavili da će Summerblast postati “jedno od najznačajnijih glazbenih događanja u Europi te predstaviti jedinstvenu kombinaciju najpoznatijih pop izvođača današnjice”. Dapače, namjera je da se dodjela MTV-jevih glazbenih nagrada (MTV Awards) 2017. održi u Zagrebu. Odmah se kreće jako jer bi događanja na velikoj pozornici u Poreču trebala zahvaljujući MTV-u stići u 160 zemalja širom svijeta.

Najpopularnija imena

Prva imena izvođača znat će se 5. svibnja, no u toj “nultoj” godini da je prvo izdanje Summerblasta nazvao Bašić, ne mogu se odmah očekivati najjača imena s MTV-jeve top liste.

- Projekt sada tek postavljamo, on se treba etablirati, a stanovnici Poreča saživjeti s njim. Ovo je inače prvi festival koji MTV pokreće. Imali su do sada raznorazna događanja, evente sličnog tipa pod svojim imenom, poput onog na Malti, no ovo je prvi festivalski događaj koji će uopće imati. A na Maltu su primjerice dovodili najpopularnija imena pop glazbe poput Lady Gage, Justina Biebera, Nelly Furtado i druge vladare njihovih top-lista - ističe Bašić.

Za razliku od brojnih drugih festivala koje trenutno imamo u Hrvatskoj, prije svega na jadranskoj obali, a koji su većinom elektronski, ovo će biti pop, mainstream festival. Organizatori ciljaju na publiku od 18 do 30 godina, koja nije usko vezana uz određeni glazbeni žanr poput elektronike. Nastupat će i poznati DJ-ji i poznati vokalni izvođači (primjerice od Davida Guette do Rihanne), sve će se odvijati na jednoj pozornici, a ne kao što je to uobičajeno na više stageova. Festival će naravno biti na otvorenom, a cijene prihvatljive.

Novi iskorak

- Dobivanje licence za organizaciju festivala Club MTV Europe Summerblast na minimalno tri godine logičan je slijed u našoj strategiji upravljanja događanjima na destinacijama, ali i poslovni iskorak kojem se veselimo. Dovođenjem festivala u Istru otvaramo vrata potencijalnom broju od 20.000 očekivanih posjetitelja iz regije i svijeta. Cijeli megaevent bit će popraćen i nizom dodatnih, atraktivnih događanja, a 2017. ova bi suradnja trebala biti okrunjena dodjelom MTV-jevih glazbenih nagrada u Zagrebu - rekao je predsjednik Uprave Atlasa i adriatica.net Grupe Tomislav Varga.

Novi segment turizma na Poreštini

Ukupni smještajni kapaciteti Poreča obuhvaćaju 32 tisuće kreveta, a na zaradu računaju i u restoranima i u kafićima u gradu. Na primjeru Ultra Europe Festivala pokazalo se da su partijaneri spremni potrošiti oko 50 eura dnevno, a mnogi i daleko više.

Oko 22 tisuće kreveta u Poreču drže hoteli i kampovi, a još desetak tisuća odnosi se na privatni smještaj. Budući da je riječ o sredini kolovoza i špici turističke sezone, dio potražnje za smještajem zasigurno će se preliti i na cijeli klaster oko Poreča, koji uključuje i Tar-Vabrigu, Vrsar te Funtanu, s ukupnim kapacitetima od oko 100.000 kreveta.

- Ovo je odlična vijest za Poreč koji je najviše orijentiran na obiteljski turizam, a ovako će napraviti dodatni iskorak u segment zabave - ističe Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreča.

U Valamar Rivieri ističu da će, s obzirom na termin održavanja, MTV Europe Summerblast biti svojevrsna kruna Poreč Open Air Festivala. Upravo će Valamar biti domaćin MTV Villagea koji će gostima Summerblast Festivala pružati smještaj u apartmanskom naselju Lanterna.

Budući da se Poreč već etablirao kao destinacija sportskog i kulturnog turizma, a bilo je samo pitanje vremena kada će se otvoriti i prema segmentu festivalskog i party turizma.

- Očekujemo dolazak međunarodno poznatih izvođača koji će u Poreč privući dodatnih 15 do 20 tisuća gostiju. Sigurni smo da će već prvi MTV Europe Summerblast biti velik uspjeh i postati tradicionalno događanje u Poreču - poručuju iz Valamara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:15