GALA VEČER

Na 150. rođendanu zagrebačke Opere bio i Plenković: ‘Bio je vrlo razdragan, iznenadio nas je‘

Proslava 150. godišnjice Opere u HNK u Zagrebu
 Mara Bratoš
‘Nismo se nadali njegovu dolasku, mislili smo da je u Dubrovniku i da neće stići doći zbog obveza, ali iznenadio nas je‘

Dok je njujorški Metropolitan, pa i neke europske operne kuće, zatvorio vrata, zagrebačka Opera za vrijeme pandemije vrlo hrabro i radi i slavi. Primijetio je to, svakako, i premijer Andrej Plenković koji je zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen u petak otišao na 150. rođendan zagrebačke Opere u HNK, uz prigodnu gala večer arija i mali koktel poslije predstave, na kojem je imao priliku čestitati našim divnim pjevačima koji za skromne državne koeficijente stvaraju vrhunsku umjetnost.

image
Proslava 150. godišnjice Opere u HNK u Zagrebu
Mara Bratoš
image
Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković
Bruno Konjevic/Cropix
image
Dubravka Vrgoč, Nina Obuljen Koržinek, Zvonko Kusić
Bruno Konjevic/Cropix

Rođendan zagrebačke Opere broji se od praizvedbe Zajčeve opere „Mislav“ u bivšem gornjogradskom kazališnom zdanju, pa je tako i uvertira „Mislava“ bila početak gala programa koji je bio sastavljen od domaćih i inozemnih arija koje su obilježile povijest Opere, a po izboru maestra Bareze. Pored Zajca, na programu su bile arije od Gotovca, Lisinskog, Berse, Brkanovića i Hatzea do Offenbacha, Smetane, Mozarta, Beethovena, Wagnera, Puccinija, Verdija i Čajkovskog.

Na rođendanskom koncertu nastupili su solisti Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Luciano Batinić, Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Ljubomir Puškarić, Stjepan Franetović, Tamara Franetović Felbinger, Cecilija Car, Nikša Radovanović i Ivica Trubić.

Luciano Batinić, nacionalni prvak Opere, prenio je svoje dojmove s rođendana.

image
Bruno Konjevic/Cropix
image
Nikša Bareza
Bruno Konjevic/Cropix

- Premijer je bio vrlo razdragan, opušten i zadovoljan nakon koncerta, dao nam je podršku da nastavimo dalje u ovim posebnim uvjetima. Opera, naime, nije nimalo posustala, naprotiv, radimo sve više. Nismo se nadali njegovu dolasku, mislili smo da je u Dubrovniku i da neće stići doći zbog obveza, ali iznenadio nas je. Maestro Bareza vrlo iskusnom rukom vodio je gala večer sa solistima koji su, moram reći, trenutno u jako dobroj pjevačkoj formi. Za razliku od nekih drugih Opera koje su zatvorile vrata, redovito dajemo predstave, čak smo povećali broj nastupa: Pored redovnog repertoara, održavamo i tematske koncerte te nastupe za širu publiku na otvorenom - rekao je nacionalni prvak i bas Luciano Batinić.

image
Direktor Opere Marcello Mottadelli s partnericom Beatrice
Mara Bratoš
image
Proslava 150. godišnjice Opere u HNK u Zagrebu
Mara Bratoš
image
Dubravka Vrgoč, Andrej Plenković
Bruno Konjevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:43