U SURADNJI S EPK

Na riječkom festivalu Porto Etno najveće glazbene zvijezde su Božo Vrećo i Lado Electro

Božo Vrećo
 Željko Hajdinjak/Cropix
Ovogodišnje izdanje festivala nastalog na temeljima riječke smotre folklora održava se u ponešto smanjenom obimu

Riječki festival Porto Etno u svojem četvrtom izdanju održat će se od 1. do 3. listopada u HKD-u na Sušaku te na terasi Hotela Neboder i na trgu ispred Građevinske škole, ukoliko to budu dopustili vremenski uvjeti.

Porto Etno je festival kojeg je pokrenula Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a od ove godine organizaciju preuzima partner, HKD na Sušaku. Event je nastao na temeljima riječke smotre folklora koja se održava već par desetljeća, a povezuje kuhinju svih riječkih nacionalnih manjina i etno glazbu.

Prva tri izdanja Porto Etna održala su se na različitim lokacijama – u T-objektu kompleksa Benčić, na Trgu riječke rezolucije i u Exportdrvu, a ovogodišnje izdanje u ponešto smanjenom obimu naglasak stavlja na domaće i regionalne izvođače, tako da su najveće glazbene zvijezde koje će nastupiti Božo Vrećo i ansambl Lado Electro.

Potonji će otvoriti festival u HKD-u 1. listopada, a nakon njihovog nastupa na susjednoj terasi Nebodera zasvirat će riječki sastav Če bo bo, če na na. Ujedno, bit će predstavljena jela Hirisi Ashta iz Jordana, burek iz BiH, spirala od krumpira sa salsom iz Makedonije te namaz od čvaraka iz Češče. Novost ovogodišnjeg festivala jest da će kuhinja biti profesionalizirana – prošlih godina, kuhali su predstavnici nacionalnih manjina, a ove godine kuhaju chefovi iz Hotela Neboder, ali točno po receptima koje su im dali isti ti manjinci. Razlog takve promjene leži najvećim dijelom u koronakrizi, jer zbog epidemioloških mjera nemoguće je organizirati masovni događaj s velikim brojem štandova i kuhara manjinaca, kao što se to radilo prethodnih godina.

Drugog dana, 2. listopada, u HKD-u nastupa Božo Vrećo u pratnji domaćinskog Porto Etno Orkestra kojim ravna riječki jazzer Zoran Majstorović, ujedno i glazbeni selektor festivala. Nakon Vreće, na terasi Nebodera nastupa istarski etno bend Veja koji njeguje i razrađuje karakterističnu istarsku ljestvicu, a na meniju su slovački valjušci s makom, talijanske mini pizze, maliđano iz Makedonije te prženi Bake i Buljol, jelo iz Trinidada i Tobaga.

Trećeg, posljednjeg dana, ako ne bude kiše, program seli na trg ispred Građevinske škole, gdje se održava smotra folklora, a nakon toga, nastupa riječki sastav Harmonika Balkanika koji kombiniraju živu svirku s DJ-em. Istoga dana, u atriju HKD-a i u Galeriji Kortil održat će se izložbeni program.

Cijena festivalske ulaznice za prva dva dana je 200 kuna, a program trećeg dana je slobodan. Prema riječima Ivana Šarara, riječkog pročelnika za kulturu, Porto Etno je, uz dječji festival Tobogan, jedan od događaja koji ostvaruju dugoročne ciljeve projekta Europske prijestolnice kulture – pokretanje novih programa koji će ostati i nakon 2020., a čiju će organizaciju, nakon gašenja tvrtke Rijeka 2020, preuzeti druge ustanove u kulturi. U slučaju Tobogana, to će biti Dječja kuća, a kod Porto Etna HKD na Sušaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:47