USKORO U MOČVARI

Na ulaznicama za koncert benda Possessed pojavio se lik Mate Uzinića: ‘Opraštam im. No, što bi bilo da je neki drugi biskup. Ili Isus?‘

Mate Uzinić

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
‘Ono što se tim sugerira poprilično je jasno. I za mene veoma uvredljivo. Ipak, puno zanimljivija od toga...‘

Na ulaznicama za koncert death metal benda Possessed, koji će se održati u zagrebačkoj Močvari 21. srpnja, pojavio se lik riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. Neočekivani dizajn ulaznica na svome je Facebook profilu prokomentirao i sam Uzinić.

"Dobio sam više poruka kojima sam upozoren na donju sliku", piše Uzinić te nastavlja:

Ono što se tim sugerira poprilično je jasno. I za mene veoma uvredljivo. Ipak, puno zanimljivija od toga, a za mene i bolnija, je interpretacija koju mi je poslao jedan, kako se predstavlja, moj nekadašnji veliki "prijatelj": "Nu, Matu koriste kao zaštitni znak, background flyer ikonu alternativnog kluba Močvara u Zagrebu, u promociji koncerta black death metal bendova koji će se održati 21. srpnja. O tempora, o mores. Mislim da mu se pokojna mater i otac okreću u grobu. Za njega se treba puno Bogu moliti..."

Naravno, na molitvi zahvaljujem. Iako nisam siguran da bili bilo dobro da se dogodi to za što "prijatelj" moli. Zato bih molio "prijatelja" ako je moguće da se njegova molitva zaustavi na onome "Oče naš … budi volja tvoja".

Dakako, opraštam i njemu i njima. Iako, priznajem da mi je u "prijateljevom" slučaju ostala bol i tuga jer mi se za učinjeno dobro uzvraća zlom, odnosno jer "prijatelj moj ... koji blagovaše kruh moj, petu na me podiže" (Ps 41, 10). Ali Bogu hvala! Nisam ni prvi ni posljednji kojemu se to dogodilo. Ono "u koga se uzdah" sam ispustio. Ipak, nisam nikad bio toliko naivan.

Za kraj mi se nameće jedno pitanje. Što bi bilo bi li se da se, ne daj Bože, na slici našao neki drugi biskup? Ili neki drugi poznati čovjek iz Crkve? Da je to možda bio on? Ili sam Isus Krist? Ah da. Zapravo se Isus već nalazi na toj slici, u križu okrenutom naopako. On je također onaj za kojega su govorili da po Beelzebulu, poglavici đavolskom izgoni đavle (usp. Mt 12, 24). Ipak sam u dobrom društvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 07:52