TOMISLAV MUŽEK

Nacionalni prvak Opere zagrebačkog HNK odlazi u Boljšoj teatar: ‘Želja mi se konačno ostvarila‘

Tomislav Mužek i Zagrebački kvartet saksofona
 

 Ivana Nobilo/Cropix
Igrat će naslovnu ulogu u Wagnerovoj ‘Lohengrini‘ koju Boljšoj teatar radi u suradnji s Metropolitan Operom

Fantastična vijest za hrvatsku operu stiže iz Rusije. Nacionalni prvak Opere zagrebačkog HNK, Tomislav Mužek, ovih dana putuje u Moskvu, budući da u Boljšoj teatru počinju probe za Wagnerova "Lohengrina" u suradnji s Metropolitan Operom u kojem igra naslovnu ulogu. Premijera je krajem veljače, a Tomislav Mužek, dakako, ne može sakriti veselje zbog poziva Boljšoj teatra.

- Lohengrin je moja omiljena uloga koju željno iščekujem još od 2015. godine kada sam je posljednji put pjevao u Sao Paulu. Sada mi se želja konačno opet ostvarila, i to ni manje, ni više nego u Boljšoj teatru. Tako sam u novu godinu ušao s prekrasnim vijestima - kaže tenor Tomislav Mužek.

U svojoj karijeri, nakon verdijanskog, puccinijevskog, mozartovskog i slavenskog repertoara, u jednom je trenutku odlučio ući u wagnerijanske uloge, onaj repertoar koji lirski i spinto tenor maksimalno može u Wagneru ostvariti. Uložio je mnogo truda u wagnerijanski repertoar. Pjevao je Erika u "Ukletom Holandezu" na festivalu u Bayreuthu, u Semperoperi, u suradnji s Bavarskom državnom operom i Münchenskim opernim festivalom, te u Zagrebu. Zatim Lohengrina u istoimenoj Wagnerovoj operi u Teatru Municipal u Sao Paulu te Waltera Von Stolzinga u Wagnerovim "Majstorima pjevačima", također u münchenskoj suradnji.

- U Wagnerovu repertoaru mogu se također pronaći lirske uloge kojima sam i ja počeo, čak i vrlo rano u svojoj karijeri. Za Wagnera ne treba sazreti, nego se ta glazba treba voljeti da bi se uplovilo u nju. Moje usavršavanje nikad nije stalo, ono traje i dandanas, a trajat će do kraja karijere - govori Mužek.

Nedavno je održao još jedan vrhunski koncert Trija Mužek, drugi u Velikoj dvorani Lisinski, koji je trebao biti upriličen još preklani, no omeo ga je petrinjski potres. Izdao je i novi CD s Kvartetom saksofonista "Night and Day". Dok je CD s Trijem Mužek bio nešto više koncentriran na napolitanske i talijanske pjesme, pa i na Arsena, CD sa saksofonistima donosi obrade američkih jazz standarda, od Colea Portera, Kaye Ballard i Franka Sinatre, do filmske glazbe. Vrlo je rano otkrio da američki standardi 20. stoljeća sjajno odgovaraju njegovu glasu, a kad pjeva taj repertoar, publika ima osjećaj da je Tomislav Mužek najbolji prijatelj Franka Sinatre iz vremena zlatnog Hollywooda.

- Nekad su se jako puno gledali stari filmovi, a ja sam odmalena pjevao pjesme iz tih filmova, i to su zapravo moji neki prvi koraci u glazbi tako da nije ni čudno što za gušt volim to pjevati. Imam osjećaj kao da sam u prošlom životu živio u to vrijeme - rekao nam je proslavljeni tenor uoči nastupa u Boljšoj teatru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:46