OČEKUJU ŠEST MILIJUNA

Najbolja prijateljica Freddyja Mercuryja prodaje zbirku koju joj je ostavio. Sotheby‘s nam je poslao predmete koji će biti aukciji...

Freddie Mercury, 1986 u Londonu

 Anwar Hussein/Pa Images/Profimedia/Anwar Hussein/pa Images/profimedia
Prodat će Mercuryjeve kostime za nastupe, uključujući šljokičasta odjela, krunu, blještave cipele, lažno krzno, crveni baršun, ali i umjetnine koje je sakupljao. Primjerice, Picassa...

Kada je 1991. godine preminuo, legendarni pjevač grupe Queen Freddie Mercury svoju je kuću na zapadu Londona, kao i sve što se u njoj nalazilo, ostavio Mary Austin, jednoj od svojih najstarijih prijateljica.

Ona sada tu intimnu kolekciju koja sadrži 1500 predmeta, uključujući rukopis tekstova pjesama te kostima za nastupe, planira staviti na aukciju, otkriva BBC.

"Ova zbirka vas vodi dublje u ono što je čovjek kojeg sam poznavala bio", rekla je Austin koja zbirku opisuje kao "inteligentnu i sofisticiranu".

image

Garden Lodge

Barney Hindle/Barney Hindle/sotheby‘s

Među predmetima koji će se prodavati ističe se devet stranica Mercuryjeve rukom pisane radne verzije stihova jedne od najprepoznatljivijih pjesama grupe Queen, We Are The Champions. Ti su stihovi procijenjeni na 200 000 do 300 000 funti.

Dosad neviđena radna verzija stihova pjesme Killer Queen iz 1974. bi se pak prema očekivanjima mogla prodati za 50 000 do 70 000 funti.

Austin se, tvrdi, upravo sa stihovima najteže oprašta jer oni pokazuju ono što je, za nju, "najljepša strana" čovjeka kojem je bila posvećena.

"Promatraš taj umjetnički proces stvaranja. Križanje, izmjene, reformulacije", dodaje.

image

Pablo Picasso, Jaqueline au Chapeau Noir, 1962.

/Sotheby‘s
image

Erte u Garden Lodgeu

Barney Hindle/Barney Hindle/sotheby‘s

Mercury i Austin su se upoznali 1970. godine, kada je ona imala samo devetnaest godina, preko gitarista Queena Briana Mayja, koji je s njom prethodno otišao na spoj.

I nakon višegodišnjeg zajedničkog života te njegovog priznanja o vlastitoj seksualnosti, Austin i Mercury su očuvali bliski odnos koji je pjevač jednom prilikom komentirao riječima:

"Nemam puno ljudi kojima bih se mogao obratiti. Kad već pričamo o tome, jedina takva prijateljica mi je Mary".

Austin, koja nije sklona javnom istupanju, priznaje da je Freddie i dalje važan dio njena života.

"Nedostaje mi zabava, humor, njegova toplina, energija", kaže Austin.

image

Mercuryjev telefon iz osamdesetih

/Sotheby‘s

Mercuryjeva kuća u Kensingtonu je, piše BBC, i nakon više od tri desetljeća ostala gotovo nepromijenjena; antikni namještaj, umjetnine, raskošni materijali koje je volio.

"Volim se okružiti prekrasnim stvarima. Želim voditi viktorijanski život, okružen predivnim neredom", rekao je jednom prilikom Mercury koji je iznad kuhinjskog stola držao portret velikog Picassa.

Ipak došlo je vrijeme da se zbirka proda, kaže Austin koja tvrdi da "svoje poslove mora dovesti u red".

"Vrijeme je da donesem tešku odluku i zatvorim to veoma posebno poglavlje u svom životu", objašnjava Austin koja namjerava prodati cijelu kolekciju osim nekoliko "osobnih darova" te "zajedničkih fotografija".

image

Mercuryjeva zbirka

Barney Hindle/Barney Hindle/sotheby‘s
image

Mercuryjeva zbirka

Barney Hindle/Barney Hindle/sotheby‘s

Prodat će, dakle, Mercuryjeve kostime za nastupe, uključujući šljokičasta odjela, blještave cipele, lažno krzno, crveni baršun te krunu od štrasa s odgovarajućim plaštom koji je nosio tijekom svoje posljednje turneje s Queenom.

Na aukciju će i telefon koji je držao kraj kreveta, srebrni češljić za brkove, po narudžbi izrađeni mramorni bar s istovjetnim barskim stolicama...

Svih 1500 predmeta bit će prije prodaje izloženo u aukcijskoj kući Sotheby‘s u galerijama posvećenima različitim aspektima Mercuryjeva života.

Očekuje se da će zarada doseći šest milijuna funti, a dio će biti doniran u humanitarne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:38