INSTRUMENTALNI TEATAR

NAJBOLJE GLAZBENO DJELO GODINE Mirela Ivičević osvojila 'Slavenskog' zasuitu 'Planet 8'

 Damir Žižić
Većina njezinih djela su konceptualna i interdisciplinarna, baveći se prije svega ulogom zvuka u socijalnom i političkom kontekstu

Mlada skladateljica Mirela Ivičević dobitnica je godišnje nagrade grada Čakovca 'Josip Štolcer Slavenski' za najbolje glazbeno djelo u Republici Hrvatskoj u protekloj godini svojim glazbeno-scenskim djelom 'Planet 8'. Nagrada će se dodijeliti u sklopu 41.Majskog muzičkog memorijala, posvećenom skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom koji je rođen 11. svibnja 1896. u Čakovcu.

Skladateljica Mirela Ivičević (Split, 1980.) završila je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te poslijediplomski studij medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Autorica je akustičkih, elektroakustičkih i intermedijalnih djela, zvučnih instalacija, glazbe za film i kazalište te dvije opere (Za tri lipe, MBZ 2007. i Karussell, ISCM/WienModern 2013.). Većina njezinih djela su konceptualna i interdisciplinarna, baveći se prije svega ulogom zvuka u socijalnom i političkom kontekstu pri čemu se često služi zvučnim nuspojavama suvremenog društva.

Fotogalerija izvedbe djela 'Planet 8'

Djela su joj izvođena po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Dobitnica je Rektorove nagrade (Phantom no.3, 2004.), nagrade Theodor Körner (Ace of diamonds, 2010.), nagrade Rudolf Matz (2010.), kao i nagrade ISCM-a za glazbeni teatar (Gender)Bender 9,99 (2011.). Od 2010. s Gordanom Tudorom organizira međunarodni festival suvremene glazbe Dani Nove Glazbe Split.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, među djelima hrvatskih skladatelja praizvedenima tijekom 2013. godine, 'Planet 8' Mirele Ivičević (punim naslovm Planet 8 alias Operacija Neptun: scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju) izdvaja se svojom inovativnošću i samosvojnošću. Njene zamisli realizira četvero sjajnih umjetnika (sopranistica Marija Lešaja, udaraljkašica Kaja Farszky, violinistica Dunja Kobas i saksofonist Goran Jurković), koji su ovdje ne samo glazbenici, nego i glumci. Oni pred publikom nižu osam duhovitih, ironičnih, nerijetko i "subverzivnih" prizora koji su, bez šuma u komunikacijskom kanalu, izrazito komunikativni, čak i u naizgled "apstraktnim", "hermetičnim" ili "minimalističkim" odsjecima.

Izvedbe ove nagrađene glazbene suite u kojoj se zvučno i vizualno odnosno glazbeno i scensko vežu u neraskidivu, organsku cjelinu na tragu instrumentalnog teatra Mauricija Kagela, može se pogledati 1., 2. i 4. travnja u Teatru&TD.

Mirela Ivičević - The Threefairlady Opera: L'oiseau rebelle

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:46