‘HEALING SOUNDS‘

Najbolji hrvatski DJ-i zajedno u projektu kojim pomažu najteže stradalima u potresu

Cover projekta ”Healing Sounds”, dizajnirao Luka Vucić
 Press
"Morning Glory" prva je zajednička pjesma hrvatskih DJ-a Petra Dundova i Ilije Rudmana koja izlazi na humanitarnoj kompilaciji

Dva ponajbolja hrvatska DJ-a i producenta Ilija Rudman i Petar Dundov 1. veljače izdaju prvu zajedničku pjesmu "Morning Glory", koja će se naći na kompilaciji "Healing Sounds - Croatia Earthquakes Relief Project" u izdanju PDV Recordsa, od koje će sav prihod otići na račun Fonda 5.5 zaklade Solidarna.

I Dunov i Rudman su glazbenici s respektabilnim karijerama, koje su ostvarili ne samo kod nas, nego i u inozemstvu. Njihovi su stilovi, pak, prilično različiti; dok Dundov radi snažnu i često mračniju glazbu, atmosfera u Rudmanovim kompozicijama je obično sanjiva i nježnija. Kako su "pomirili" ta dva svijeta?

- Glazbeno smo se nadopunjavali u nekoj drugoj dimenziji, gdje stilovi ne postoje – kaže Ilija Rudman.

Govori nam i više o ovoj suradnji.

- U 15-ak godina druženja kroz studio često bismo doticali temu kako bi naša glazba zvučala da udružimo svoje ideje i iskustva, ako ništa kao eksperiment iz zabave ili čiste potrebe za izražavanjem. Ovo je prva pjesma, koja je nakon svima nam poznatih događaja u ožujku 2020. godine nastala prirodno, iz izolacijiskih trenutaka te nakon inicijative Vedrana Menige, koju smo smatrali potpuno adekvatnom – priča Rudman, koji skupa s Antonijom Žužom vodi izdavačku kuću Imogen.

image
Glazbenik Ilija Rudman
Press

Pjesmu "Morning Glory" opisuje kao "lice i naličje, potpuni balans".

- Atmosfera je vrsta magije jer je potpuno iskrena i čista. To je pjesma koja može slaviti ljubav, ona zadnja ploča u setu koja svira dok izlazi sunce ili ona prva koja kreira sjećanja – kaže glazbenik.

Osvrće se i na sam projekt “Healing Sounds”, koji će biti objavljen u digitalnom formatu, ali i na dvodijelnom vinilu.

- "Healing Sounds" je potreban način razmišljanja. Projekt je ujedinio dvije zone pomoći, onu financijsku, prijeko potrebnu iz logičnih razloga, te onu mentalnu, jer glazba je u vremenima u kojima živimo izuzetno potrebna za očuvanje mentalnog zdravlja – govori Rudman, dodajući da su "glazba i umjetnost u izolacijskom, distanciranom načinu života poput prozora koji dozvoljava doticaj sa sobom samim, ali i sa ostatkom svemira".

- To je "healing", što i govori naslov ove kompilacije.

O najnovijoj suradnji razgovarali smo i s Petrom Dundovom.

- Ilija i ja smo dugo dogovarali zajednički projekt. Imali smo napola dovršenu skicu "Morning Gloryja" kada se pojavila ideja o ovoj kompilaciji. Činilo nam se idealnim da završimo ovu pjesmu i da upravo ona bude naš doprinos tome – govori Petar, dodajući da su sretno isprepleli svoje stilove i napravili “pjesmu koja je zanimljiva fuzija diska i deep housea”.

image
Glazbenik Petar Dundov
Sanja Bistričić

Ideja o ploči "Healing Sounds" razvila se nakon prvog velikog potresa, koji je pogodio Zagreb u ožujku.

- Rad na kompilaciji se malo odužio, ali nismo ni mogli zamisliti da će se u međuvremenu dogoditi još jedan veliki potres. Drago mi je ako na ovaj način možemo pomoći. Ova ploča okuplja niz respektabilnih imena, pa se nadam da će akcija imati efekta – kaže Dundov, pa dodaje da mu uskoro izlazi i pjesma "Inbudo" koju je radio za još jednu kompilaciju s humanitarnim ciljem; austrijski label Schönbrunner Perlen pomaže organizaciji Childrenplanet.

Inače, kompilacijski album "Healing Sounds" sadrži mahom ekskluzivne kompozicije, nastale isključivo za ovu priliku. Uz Rudmana i Dundova, tu će biti i pjesme koje su pripremili Andrea Ljekaj, Antonio Žuža, Disrupted Project, Egoless, Fabris Audio, Insolate, Ivan Komlinović, Jan Kinčl & Regis Kattie, Kodin, Koolade, Le Chocolat Noir, Laseech, Microslav, Qwerty, PEZNT, RFMN, Sergej Snooze, VRH i Zarkoff.

Skupa s objavom prve pjesme s kompilacije započet će i prednarudžbe za izdanje. Drugi najavni singlovi dalje će se objavljivati kroz veljaču i ožujak, dok je objavljivanje kompilacije planirano za ponedjeljak, 22. ožujka, na prvu godišnjicu zagrebačkog potresa. Kompilacija će tog dana biti objavljena isključivo na Bandcamp profilu PDV-a, dok će se na svim ostalim servisima, kao i na vinilu, pojaviti tokom travnja.

Drugi dio vinilnog izdanja biti će objavljen nakon ljeta, sa novim ekskluzivnim pjesmama, koje će naknadno biti pridodane i digitalnom izdanju kompilacije. Vinilna izdanja imati će i dodatnu notu posvete i svečane oproštaljke sa klubom Sirup (2009.-2016.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:32