ROBY LAKATOS

'NAJBRŽI PRSTI NA SVIJETU' Virtuoz svjetskog glasa koji vuče porijeklo od 'kralja romskih violinista' nastupa u Lisinskom

ZAGREB - Roby Lakatos je univerzalni glazbenik kakav se danas rijetko sreće – glazbenik koji briše granice između popularne i klasične glazbe; istovremeno virtuoz klasične glazbe, improvizator jazza, a njegovi romski korijeni obilježili su način na koji uvijek iznova i originalno interpretira skladbe koje svira.

”Violinist s najbržim prstima na svijetu” sa svojim peteročlanim ansamblom nastupit će u Zagrebu a u sklopu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije u petak, 3.3. u dvoranu Lisinski.

Rođen 1965.g. u legendarnoj obitelji romskih violinista, vuče porijeklo od Janosa Biharija, „Kralja romskih violinista“, Roby Lakatos već se kao dijete susreo s glazbom nastupivši kao prvi violinist u romskom sastavu kad mu je bilo tek devet godina.

Nastupa u najznačajnijim koncertnim dvoranama Europe, Azije i Amerike, održava turneje po Australiji, Japanu i Kini, surađuje s jazz glazbenicima poput Herbieja Hancocka, Quincyja Jonesa i Stéphanea Grappellia, a oduševio je čak i velikog Sir Yehudija Menuhina. Njegovi brojni uspješni nastupi popraćeni ovacijama i velikim interesom publike, doveli su i do iznimno uspješne suradnje s Londonskim simfonijskim orkestrom 2004. godine gdje je svirao uz bok s Maximom Vengerovom.

Ovaj virtuoz na violini do sada je objavio 16 studijskih albuma, a na zadnjem albumu uhvatio se u koštac s jednim od najvećih djela klasične glazbe – Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija te donio iznimno personaliziranu viziju ovog baroknog klasika.

Roby Lakatos nije samo izuzetan virtuoz, već je i mađioničar jedinstvene tehnike i njegov vlastiti stil obara s nogu, a sve to radi s toliko energije i neizbježnog romskog duha koji se oslobađa svaki put kada izađe na pozornicu, stoji u najavi koncerta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 06:12