NAJPRESTIŽNIJA NAGRADA

NAJVAŽNIJA GLAZBENA NOĆ Pogledajte tko je sve odnio nagrade na dodjeli Grammyja!

 AFP

LOS ANGELES - Najprestižnija nagrada u noći dodjele Grammyja, ona za album godine, pripala je u nedjelju navečer u Los Angelesu sastavu Mumford & Sons za album "Babel", drugi najprodavaniji album godine u SAD-u.

Njujorški indie-pop sastav Fun. dobio je Grammyje za najbolju pjesmu godine za "We are Young" i za najboljeg novog izvođača, dok je četvrti najvažniji Grammy, onaj za najbolje izdanje godine, otišao u ruke australskog pjevača Gotyjea za "Somebody That I Used To Know".

U kategoriji nominiranih za najbolji album godine dominirali su muški izvođači, uz Mumford & Sons, Fun. sa "Some Nights", Franc Ocean sa "Channel Orange", The Black Keys s "El Camino" te Jack White s "Blunderbuss".

Pjesma "We are Young" zajedničko je djelo trojca FUN.-a - Jacka Antonoffa, Natea Ruessa i Andrewa Dosta, te producenta Jeffa Bhaskera. Fun. je bio jedini bend nominiran u sve četiri "ključne" kategorije Grammyja - za najbolji album, pjesmu, izdanje i najboljeg novog izvođača godine.

U kategoriji novih izvođača Fun. je pobijedio folk-rock skupinu The Lumineers, blues-rock skupinu Alabama Shakes, hip hop glazbenika Franka Oceana i country pjevača Huntera Hayesa.

Ocean, iako nominiran u tri od četiri najvažnije kategorije, nije za njih uspio uhvatiti ni jednog Grammyja.

"Somebody That I Used To Know" australskog pjevača Gotyea, najbolje izdanje godine, je pjesma koju izvodi s novozelandskog pjevačicom Kimbrom, a bio je jedan od velikih hitova 2012.

Na 55. po redu dodjeli nagrada Grammy, koje dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost (NARAS), Adele, nakon što je trijumfirala na Grammyju 2012. sa čak šest nagrada, ove je godine dobila nagradu samo za najbolju pop solo izvedbu. Razlog je taj što nije u traženom vremenskom razdoblju - između 1. listopada 2011. i 30. rujna 2012., izdala niti jednu novu stvar. Adele je dobila Grammy za "live" izvedbu "Set Fire To The Rain" u Royal Albert Hallu u Londonu. Pobijedila je Rihannu, Katy Perry, Kelly Clarkson i Kanađanku Carly Rae Jepsen.

Kelly Clarkson bila je jedna od malobrojnih nominiranih izvođačica, s tri nominacije, a dobila je Grammy za najbolji pop album godine, dok je nagrada za najbolji rok album otišla rock-duu The Black Keys iz Ohija za "El Camino".

Reperi Jay-Z i Kanye West dobili su dvije nagrade - za najbolju rap-izvedbu i najbolju rap-pjesmu, za svoju suradnju na "N****s in Paris", dok je Beyonce, Jay-Z-jeva supruga, dobila nagradu za najbolju tradicionalnu R&B izvedbu za "Love on Top".

Taylor Swift dobila je Grammy za suradnju s T-Boneom Burnettom i The Civil Wars na pjesmi "Safe and Sound", a Rihanna i britanski DJ Calvin Harris dobili su Grammy za najbolji kratki glazbeni video za "We Found Love".

Grammyji su ove godine dodijeljeni u 81 kategoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 09:42