PRLJAVI NOVAC

Najveći svjetski promotor još nepoznatih glazbenika: Samo ZAMP uzima 10% od ulaznica za demobendove

ZAGREB - Emergenza, najveći svjetski organizator festivala za neafirmirane bendove, stigao je u Hrvatsku. Mi smo postali dvadeseta članica velike glazbene obitelji koja je osnovana u Italiji s idejom da se povežu demobendovi svijeta.

Emergenza kod nas organizira tri promotivna koncerta (prvi je 10. prosinca u zagrebačkom klubu Boogalo), a natjecanja počinju sljedeće godine. Bend koji pobijedi, prvi put u povijesti domaće demoscene, zastupat će sljedeće godine Hrvatsku na europskom natjecanju u Berlinu. Pobjednik ide na svjetsku turneju, a ostali će dobiti priliku snimiti CD.

Autorska prava

- No, po jednoj se stvari razlikujemo: ZAMP od svake prodane ulaznice uzima 10 posto. Druge države demobendovima ne uzimaju postotak na račun autorskih prava jer ih ne tretiraju kao bendove s izvođačkim pravima. Iza njih, naime, ne stoji izdavačka kuća. U Njemačkoj Emergenza plaća udruzi GEMA, pandan ZAMP-u, simboličnih 18 eura po koncertu demobenda - tumači Boris Perkov, direktor Emergenze Hrvatska.

Posjeti li, primjerice, festival demobendova 300 ljudi a ulaznica stoji 40 kuna, ZAMP ubire 900 posto novca više nego što je to u europskim državama. Štoviše, zbog mnogobrojnih koncerta demobendova proizlazi da će oni značajno puniti ZAMP-ovu blagajnu na račun autorskih prava, a da neće okusiti mnogo tog novca, pojašnjavaju iz Emergenze.

Perkova su, nastavlja, uputili da se kao organizator prijavi na natječaj i tako eventualno dobije novac iz fonda teškog pola milijuna kuna. Natječaj organizira Hrvatsko društvo skladatelja, a ove je godine trajao od 20. listopada do 18. studenoga.

- Poslali su mi formular na kojem piše da glazbeno stvaralaštvo stimuliraju novcem od naknade za prazne medije. I da se prijavim, pa da vidim koliko mogu dobiti. Jer, nakon što demobendovima uzmu postotak, akumuliraju novac koji moraju zabilježiti. Pa su ga stavili u fond i dat će ga nekom organizatoru, ali ne i bendovima - kaže Perkov.

Emergenzini festivali bitni su mladim glazbenim snagama jer ih dovode u dobre klubove. Mnogi će profesionalci konzultirati baš njih u potrazi za predgrupom. Većina naših demobendova (koji su željeli ostati anonimni) kažu da je nepravedno da im se uzima postotak od prodane ulaznice jer naknadu od ZAMP-a, kažu, u pravilu ne dobiju.

Pitamo Perkova koliko je novca mogao dobiti kao organizator. - Ne znam, ne želim sudjelovati u tome. Pristali smo na plaćanje 10 posto od prodane ulaznice jer poštujemo hrvatske zakone. Ali nismo pristali uzeti išta iz fonda. Novac bi nakon blagajne trebao ići izravno bendovima na ruke, a ne ZAMP-u. Cijeli je koncept naopako postavljen - smatra Perkov.

Propisano pravilnikom

Iz ZAMP-a poručuju da su autorske naknade za izvođenje djela propisane pravilnikom i ugovorene s Hrvatskom gospodarskom komorom te su usklađene s inozemnom praksom.

Naknade pripadaju autorima glazbenih djela bez obzira na to imaju li oni kao bend ugovor s nekom izdavačkom kućom. I za nastupe na kojima se izvode njihova djela organizator treba platiti autorsku naknadu, poručuju iz ZAMP-a.

Činjenicu da se uzimanjem postotka od prodanih ulaznica akumulira novac, u ZAMP-u su pojasnili ovako:

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima kaže da su udruge za kolektivno ostvarivanje prava dužne izdvojiti 30 posto novca prikupljenog na ime prava na naknadu za reproduciranje za privatno ili drugo vlastito korištenje (tzv. naknade za prazne medije).

Taj iznos potom ide za poticanje umjetničkog stvaralaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:33