LJUBOMIR PUŠKARIĆ

Nakon karijere sportskog novinara postao je operni pjevač: ‘Da mi je to netko rekao ranije, pitao bih ga je li pri sebi‘

Ljubomir Puškarić kao Rigoletto, HNK promo

 HNK ZAGREB
Vokalni ansambl Sveti Blaž u kojem sudjeluju prvaci Opere i mladi pjevači u naletu karijere nastupit će 24. studenog u ciklusu Filharmonije posvećenom Nikoli Tesli, s dirigentom Dawidom Runtzom

Hrvatski vokalni ansambl Sveti Blaž u kojem sudjeluju prvaci Opere i mladi pjevači u naletu karijere nastupit će 24. studenog u novome i Off ciklusu Filharmonije "Tesla valovi" s dirigentom Dawidom Runtzom. O tom se programu ne zna mnogo, osim što je pri najavi iz Filharmonije rečeno da je slogan sezone "frekvencija srca" i da je ovaj koncert najmanje što se može učiniti za Teslu. Autorske skladbe imat će članovi Filharmonije, Dubravko Palanović, Frano Đurović i Marin Rabadan, a kako će točno koncert izgledati, govori Ljubomir Puškarić, najbolji bariton u zemlji, aktualni Rigoletto u HNK Zagreb gdje je i savjetnik direkcije Opere te član Sv. Blaža.

- Koncertom u Lisinskom 24. studenoga obilježit će se 80 godina od smrti našeg izumitelja Nikole Tesle i to povezivanjem glazbe s dijelovima njegova života, izumima te detaljima koji su njemu bili važni ili su na neki način obilježili njegov život. Naš ansambl pridružit će se Zagrebačkoj filharmoniji i njenom šefu dirigentu Dawidu Runtzu u onom dijelu programa koji se odnosi na vokalno-instrumentalne skladbe. Radi se o nekim praizvedbama te nekoliko obrada uvaženih kolega Đurovića, Palanovića i Rabadana. Što se cijelog koncepta večeri tiče, kako nisam autor istog, ne bih otkrivao detalje, no siguran sam da se radi o jednom posebnom koncertu čemu svjedoči i nastojanje Zagrebačke filharmonije da uz bok svojim umjetnicima pridruži Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž, ansambl u kojem djeluju ponajbolji operni solisti Hrvatske - najavljuje aktualni Rigoletto u HNK Zagreb i najcjenjeniji Nikola Šubić Zrinjski.

Sveti Blaž ovo je ljeto počeo s programom približavanja ozbiljne glazbe manjim gradovima, s izvođenjem prilagođene verzije "Nikole Šubića Zrinjskog", uz klavirsku pratnju ili moguće i lokalni orkestar, do sada u Drnišu i Vukovaru.

- Jako smo sretni da smo započeli s projektom "Opera N. Š. Zrinjski diljem Hrvatske" koji ostvarujemo uz podršku Ministarstva kulture i medija. Uz izvedbe u Vukovaru i Drnišu, veselimo se i 2024. godini u kojoj ćemo nastaviti s projektom na našu radost, ali i na dobrobit i veselje publike. Iskustva su izrazito pozitivna te zahvaljujemo našim domaćinima koji su na vrlo profesionalan način organizirali koncerte i omogućili svojim građanima da uživo dožive ovo možda i najpoznatije operno djelo hrvatske glazbene literature i to u izvedbi našeg ansambla te gošćama koje s nama nastupaju. Pozivamo i druge hrvatske gradove u kojima ne djeluju operni ansambli - jer smisao je ovog projekta da ne gostujemo u gradovima koji imaju svoje operne ansamble - da svoju kulturnu ponudu obogate ovom izvedbom.

Samostalni koncert ansambla Sv. Blaž zahtijeva ozbiljnu i dugotrajnu pripremu, što nije uvijek lako provesti s obzirom na obaveze članova u kazalištu i glazbenom svijetu, naglašava Puškarić.

- Odlučili smo ne srljati i forsirati nego radije pričekati pravu priliku. U ovom trenutku razmišljamo o koncertu u travnju 2024. godine u Zagrebu. No, ponavljam, sve je još u povojima - kaže Puškarić.

Sveti Blaž prvi se put publici predstavio na otvorenju Pelješkog mosta, a u njegovom sastavu bili su Luciano Batinić, Ljubomir Puškarić, Domagoj Dorotić, Ozren Bilušić, Ivo Gamulin Gianni, Marin Čargo, Roko Radovan i Filip Filipović, mlada tenorska zvijezda prije nosećih uloga u HNK upravo se kalila i u ovom ansamblu "teškaša". No Sv. Blaž zbog obveza ne pjeva baš uvijek u "originalnom" sastavu.

- Na našem nastupu u Lisinskom 24. studenoga nastupit će tenori Domagoj Dorotić, Roko Radovan, Ivo Gamulin, Damir Klačar, baritoni Marin Čargo i ja, zatim basovi Ozren Bilušić, Toni Nežić, Siniša Štork i Mate Akrap, solist splitske Opere - najavljuje Puškarić.

image

Sveti Blaž i Nikola Šubić Zrinjski, promo

Mi smo zemlja koja ima baritona, no nitko zasad nema renome Puškarića, a upućeniji u njegovu biografiju znaju da je on nekad bio sportski novinar, a ne operni pjevač. Da mu je netko prije 25 godina kazao da će biti lice s plakata opere, bi li mu rekao da je lud?

- Ha-ha-ha. Ne znam baš da bih konstatirao da je lud, ali bih ga pitao je li pri sebi. Tada si ni približno nisam mogao zamisliti sve ono što mi se izdogađalo u posljednja dva desetljeća - kaže Puškarić.

Samo 11 posto ljudi, prema nekim zadnjim anketama, u Hrvatskoj sluša klasiku. Puškarić vjeruje u određene metode kad je riječ o pridobivanju nove publike jer poznato je da se ne može nikog uvjeriti u to da je opera neponovljivo iskustvo dok ga se ne pridobije da je pogleda uživo... Sveti Blaž želi raditi upravo na jednom segmentu, u tom pogledu.

image

Marin Čargo, Domagoj Dorotić, Luciano Batinić, Ozren Bilušić, Ivo Gamulin Gianni, Ljubomir Puškarić, Filip Filipović

Damjan Tadic

- Interakcija! Ona je ključna da svijet klasike pridobije novu publiku. I mislim da ovaj koncert u Lisinskom ima i tu svrhu, privući slušatelje novim konceptima. Nije više samo dovoljno ulaznice staviti u prodaju, to su prošla vremena. Mlade treba pozvati, ponuditi "nešto više", odnosno dodatni sadržaj, poželjno i u digitalnom formatu. Učiniti im dolazak u kazalište ili koncertnu dvoranu nečim posebnim što će pamtiti i poželjeti ponoviti. U opernom svijetu ključ leži u širokom repertoaru koji će obuhvatiti naslove s kojima se oni mogu povezati i to im prikazati u estetski raskošnim i zanimljivim produkcijama - zaključuje Ljubomir Puškarić.

image

Marin Čargo, Domagoj Dorotić, Ivo Gamulin Gianni, Filip Filipović, Ljubomir Puškarić, Ozren Bilušić i Luciano Batinić

Damjan Tadic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:46