ALBUM I KONCERT

Nakon pet godina stanke, Detour se vraća: ‘Pazimo što jedemo, grupno meditiramo i kondicijski treniramo‘

Detour

 Luka Nižetić
Uoči zagrebačkog nastupa 5. svibnja u popularnom klubu Boogaloo, Detouru će izaći šesti studijski album

Pred Detourom je iznimno intenzivno razdoblje. Taj zagrebački bend već je krenuo na "Master Blaster Tour" 1. travnja, uvodnim koncertom u Zadru, no zamah tek hvataju jer neposredno uoči zagrebačkog nastupa 5. svibnja u klubu Boogaloo, izaći će im šesti studijski album koji će promovirati diljem zemlje i regije.

- Kako se pripremamo? Standardno, na probama, kontroliranom prehranom, na kondicijskim treninzima i grupnoj meditaciji. Trenutačno je bend koncentriran na pjesme s albuma koje dosad još nismo izvodili uživo, a u jednom trenutku pridružit će nam se i gostujući glazbenici, naši frendovi, Andrej Jakuš na trubi, Ozren Žnidarić na saksofonu, Jakša Kriletić na saksofonu, Ante Prgin Surka na perkusijama, Luka Geček na gitari, Aleksandar Ismailovski na klavijaturi i Žarko Hajdarhodžić na flauti. Uoči koncerta izlazi novi singl s videospotom, naslova ‘CSI Lastovo‘, za koji smo neki dan snimili videospot u režiji Mare Milin, čiji rad jako cijenimo i stvarno ga jedva čekamo vidjeti i predstaviti - najavljuje frontmen benda Nenad Borgudan Chagi.

Album naziva "Master Blaster" donosi deset pjesama, od čega ih je sedam izdano kao singl u protekle tri, četiri godine.

- Dakle ostaju tri posve nove, dosad neizdane pjesme, od kojih će spomenuta ‘CSI Lastovo‘ biti singl koji prati izlazak digitalnog albuma krajem travnja, a najesen očekujemo i vinilno izdanje albuma - nastavlja Chagi.

Detourov novi uradak nastao je u vrijeme pandemije. I ne samo nje, nego i potresa i rata u Ukrajini i u potpunosti je obilježen tim apokaliptičnim razdobljem. Sve pjesme, objašnjava Chagi, sadrže dio te atmosfere, svaka iz svog ugla i na svoj način, koliko god su stilski različite. Iz tog razloga je i ime albuma "Master Blaster", upravo po pjesmi koja možda najslikovitije, tekstom, glazbom i naslovom, ocrtava tu atmosferu.

- Osobnom pričom izravno su inspirirane četiri pjesme s albuma - ‘Šarena‘, ‘Slavlje‘, ‘Hawaii‘ i ‘Nekad je bilo bolje‘. ‘Šarenu‘ je inspirirala zaljubljenost u suprugu, ‘Slavlje‘ su sjećanja na određena društvena događanja kojima sam svjedočio, pjesma ‘Hawaii‘ govori o nekom od otprije spomenutih zala koja su nas pogodila protekle tri, četiri godine, a ‘Nekad je bilo bolje‘ nastala je inspirirana razgovorom s prijateljicom koja se vratila živjeti u rodni grad nakon 50-ak godina života u Zagrebu, razočarana njegovom degradacijom - otkriva njihov autor.

image

Grupa Detour

Livio Andrijic

S pjesmom "Master Blaster" nastupili su i na Dori, odlično se plasirali, zauzevši treće mjesto. No, kako to da se bend njihova profila prijavio na natjecanje obično rezervirano za predstavnike zabavne glazbe i popa sasvim drukčije vrste od njihova?

- Prijavili smo se zato što se Eurosong odavno, a u zadnje vrijeme i Dora, udaljio od tog popa, kod nas možda više zabavnog stila glazbe, to jest postali su platforma za različite glazbene stilove. Osim toga, imao sam pjesmu koja je bila na redu za sljedeći singl, a činila mi se dovoljno neobična i zanimljiva upravo za taj tip natjecanja pa sam pomislio zašto ne bismo probali, bend se složio i na kraju je sve ispalo sjajno iskustvo, iznad svih naših očekivanja. Uz Let 3 i nas, bilo je tu još izvođača koji su više garažni nego estradni, na primjer The Splitters, Boris Štok, Barbara Munjas, Krešo i Kisele kiše, Maja Grgić, Yogi Lonich, tako da je po tome ova godina bila stvarno specifična i glazbeno najšira dosad. A pobjeda Leta 3 s mog je stajališta bila željena, očekivana i potpuno ispravna... želim im svu sreću u Liverpoolu - ističe Borgudan.

image

Nenad Borgudan Chagi

Luka Nižetić

Inače, nekako je sve za Detour, grupu koju sada osim Chagija (gitara i vokal) čine još dva starosjedioca Edi Grubišić Cipal na bubnju i Vibor Čerič na klavijaturi, a od novih snaga tu su Laura John i Ivana Radan na vokalima te Marino Vinja na bas-gitari, u znaku broja pet. Novi album izlazi im nakon pet godina, upravo je toliko godina prošlo i od njihova velikog solo koncerta u Domu sportova, a 5. svibnja slijedi koncert u Boogaloou, u prostoru u kojem dosad, igrom slučaja, nikada nisu nastupali.

- Vjerujem da ništa nije slučajno pa ni ove spomenute brojke vezane uz koncert, no nismo ih planirali. Što se tiče Boogalooa, to je stvarno sjajan prostor u kojem sam bio na vrhunskim koncertima, a nikad dosad ondje nismo svirali. Kako smo svirali u gotovo svim većim prostorima u Zagrebu od Vintagea, Tvornice, Lisinskog do Doma sportova, bilo je logično da ovaj put to bude upravo Boogaloo - objašnjava Borgudan.

Nakon zagrebačkog, čeka ih serija koncerata. Dosad su objavljeni datumi za 20-ak nastupa, puno toga nenajavljenog još je u pregovorima, tako da se će lista širiti pa ih, kaže, očekuje koncertno vrlo intenzivno razdoblje. Tour će trajati sigurno do izlaska vinilnog izdanja albuma, dakle daljnjih šest mjeseci, a možda se i produlji do kraja godine. Turnejom će biti obuhvaćena Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Slovenija, možda i Makedonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:22