69. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

NASLJEDNICA ELLE FITZGERALD Dee Dee Bridgewater s Jazz orkestrom HRT-a u Dubrovniku

 Profimedia, Barcroft Media

Grammyjevka i tonyjevka Dee Dee Bridgewater nastupit će na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, potvrđeno je jučer.

Jazz diva zapjevat će 18. srpnja ispred dubrovačke katedrale, a s njom će svirati jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, kojim će ravnati Andreas Marinello, njihov šef dirigent od 2015. godine.

Šezdesetosmogodišnja Bridgewater rođena je u Tennesseeju, a danas se smatra jednom od najboljih jazz pjevačica na svijetu uopće. Devet je puta bila nominirana za nagradu Grammy, a dobila ju je tri puta, od kojih su dva otišla za album “Dear Ella” iz 1997., napravljen u čast Elli Fitzgerald, koja je preminula godinu prije objave tog izdanja. Iz tog razloga, ali i zbog brojnih stilskih sličnosti s vjerojatno najpoznatijom jazz pjevačicom svih vremena, brojni svjetski mediji Bridgewater nazivaju nasljednicom Elle Fitzgerald. Od drugih velikih imena snimila je, primjerice, pjesmu s Rayom Charlesom, a surađivala je i s Horaceom Silverom, jazz pijanistom i skladateljem, jednim od pionira hard bopa, ekstenzije bebopa.

Osim za glazbeno stvaralaštvo, Bridgewater je nagrađivana i za svoje kazališno djelovanje. Godine 1975. dobila je Tonyja za najbolju glumicu u mjuziklu za ulogu u “The Wizu”, soul predstavi, koja je bila svojevrsna afroamerička verzija “Čarobnjaka iz Oza”. “The Wiz” je godinu nakon premijere dobio čak sedam Tonyja, uključujući onaj za najbolji mjuzikl, a bio je to jedan od prvih mainstream broadwayskih mjuzikla čiju su cijelu postavu činili crni glumci.

Bridgewater se udavala tri puta i isto toliko puta ostala udovica, a ima i troje djece, a aktivna je i kao UN-ova ambasadorica dobre volje. Ulaznice su dostupne već sada na internetskim stranicama Dubrovačkih ljetnih igara te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:08