IN MEMORIAM: LITTLE RICHARD

NEVJEROJATAN ŽIVOT 'KRALJA I KRALJICE ROCK'N'ROLLA' Odrastao je u siromašnoj obitelji, u početku se mučio s karijerom, a onda je izbacio veliki hit

Little Richard
 ANDRE DURAND / AFP
 

Little Richard, samozvani ”kralj i kraljica rock and rolla” koji je umro u subotu, svojim je munjevitim ritmovima i silovitim sviranjem očarao generacije fanova i nadahnuo buduće rock velikane od Elvisa do Beatlesa.

Svećenik Bill Minson, bliski prijatelj legendarnog umjetnika, potvrdio je za AFP da je Richard umro u subotu ujutro od raka. Umro je u svojem domu u Tennesseeju, okružen bratom, sestrom i sinom, u dobi od 87 godina.

Prepoznatljiva glasa, u rasponu od snažna 'beltinga' do glasna falseta, Richard je očarao publiku i preobrazbom bluesa u novi grozničavi stil rock and rolla, u kojem je 'istomišljenike' imao u Fatsu Dominu i Chucku Berryju, postao inspiracija mnogobrojnim umjetnicima, uključujući Beatlese.

Njegova nedolična pjesma "Tutti Frutti" iz 1955., čak i kada joj je homoseksualna tema bila umivena za radio emitiranje, bila je svojevrsno vatreno kršenje kojim je rock and roll zakoračio na pozornicu u Americi. Počinjala je besmislenim, ali uzbudljivim prvim stihom "Awop bop a loo mop / Alop bam boom".

Dok su njegovi suvremenici pazili da budu pristojni, Richard je šokirao uštogljenu poslijeratnu Ameriku nestvarnim lookom sa kričavim šarenim košuljama koje su bole oči, sakoima sa staklenim kuglicama, brčićima i 15 centimetara visokom pompadur frizurom.

Nadaren zabavljač

Jako nadaren zabavljač od djetinjstva, Richard je znao svirati klavir s jednom nogom na klavijaturi, a na jednom koncertu u Britaniji, danas legendarnom, tako je uvjerljivo odglumio da je umro na pozornici da su organizatori zatražili medicinsku pomoć prije nego je ponovno ustao pred zbunjenom publikom.

Richard je svojim načinom života na turnejama postao simbolom dekadencije rock and rolla, blagonaklono govoreći o biseksualnim orgijama puno prije zloglasnih divljih zabava rockera 1960-ih.

No istodobno je bio jedna od najrastrganijih osoba rocka i nikada nije postao ikona afroameričke ili homoseksualne zajednice.

Nekoć otvoren u vezi privlačnosti koju je osjećao prema muškarcima, Richard se s vremenom 'obratio' u nanovo rođenog kršćanina i odrekao se homoseksualnosti.

Premda je bio jedan od prvih afroameričkih umjetnika koji je prešao rasni jaz, mlađa generacija crnih DJ-a pokazivala je slab interes za njega smatrajući ga dijelom bjelačkog mainstreama.

Mentor velikanima rocka

Ali njegov utjecaj bio je nemjerljiv. Rani bijeli rockeri kao što su Buddy Holly, Jerry Lee Lewis i Elvis Presley imitirali su njegov zvuk i izvodili njegove pjesme.

Beatlesi i Rolling Stonesi su kao početnici odvojeno nastupali kao njegove predgrupe kada je bio na turneji Engleskom, a mladi Jimi Hendrix i članovi benda "Earth, Wind and Fire" svirali su u njegovu pratećem bendu.

David Bowie bio je opčinjen kada je kao devetogodišnjak vidio jedan od njegovih filmova, odlučivši tada da će naučiti svirati saksofon. Kasnije je kazao: "Da nije bilo njega, vjerojatno se ne bih bavio glazbom".

Superstar je jako dobro znao da su njegovi nasljednici puno dugovali njegovu kričavom umjetničkom liku: "Prince je Little Richard svoje generacije", rekao je pjevač 1989.

I zatim mu izravno poručio u kameru: "Ja sam nosio ljubičasto prije nego ti!”.

"Tutti Frutti" nanovo rođen

Rođen kao Richard Wayne Penniman 5. prosinca 1932., buduća zvijezda odrasla je u velikom siromaštvu u Maconu u Georgiji. Njegov otac prodavao je ilegalni alkohol i bio vlasnik gostionice, gdje je ubijen u nekoj svađi kada je Richard započinjao svoju karijeru.

Richard je unatoč svojem umjetničkom imenu bio zapravo visok metar i osamdeset, ali mršav, i rođen s manom odnosno nogama nejednake duljine. Nestašan kao dijete, dugo je vremena provodio po crkvama privučen glazbom koju se ondje izvodilo i bio je upadljivo ženskast.

U svojoj autobiografiji iz 1984., Richard se prisjetio da mu je otac kazao: "Moj otac imao je sedmoricu sinova i ja sam želio sedmoricu sinova. Ti si to pokvario, ti si samo napola sin".

"I onda me udario. Ali tu nisam mogao ništa. Takav sam bio", rekao je.

Ključnu priliku dobio je 1947. kada ga je sestra Rosetta Tharpe, pjevačica gospela koja je svojim nastupima utjecala na razvoj rocka, zapazila dok je pjevao u Gradskom kazalištu u Maconu gdje je honorarno radio kao prodavač sokova.

Izgradio je slabo zapaženu karijeru pjevajući širom Georgije, uključujući na tajnim 'drag' nastupima, gdje su mu pristupili agenti diskografskih kuća na valu velikog rasta glazbenog tržišta.

Ali uspjeh nije došao preko noći. Rane snimke za izdavačke kuće RCA Victor i Peacock Records, na kojima je svirao boogie-woogie na klaviru i pjevao R&B, neslavno su propale.

On u početku nije ni pomišljao snimiti "Tutti Frutti", glavnu točku svojih nastupa uživo praćenu žestokom svirkom na klaviru čiji su stihovi zamišljeni kao bezbrižan opis analnog seksa, što je mnogim slušačima u brzini vjerojatno promaklo, "Tutti frutti / Good booty... If it don't fit / Don't force it."

Ali pjesma je zapela za uho Bumpsu Blackwellu, producentu Specialty Recordsa, koji je nevoljko s njime sklopio ugovor nakon što ga je on uporno zvao.

Blackwell je zatražio od mlade autorice Dorothy LaBostrie da mu brzo napiše još pjesama prikladnih za radio. U roku od 15 minuta i u samo tri pokušaja, Little Richard je snimio svoj sudbinski hit, ali u pristojnijoj verziji.

Pravi kralj

Pjesma je sa svojim zaraznim ritmom, glasnoćom i sugestijom zločestoće izazvala neviđenu reakciju.

Na koncertu 1956. u Baltimoreu, žene su mu bacale donje rublje na pozornicu, a policija je intervenirala kako bi spriječila fanove da se popnu s k njemu ili skoče s balkona u euforiji.

"Richard dolazi i napada klavir: lupa po njemu. Ne pjeva, on vrišti", rekao je Chris Morris, glazbenik koji je remasterirao njegov album iz 1957. "Here's Little Richard".

"Nikada zaista nije postojala osoba koja je potekla iz R&B-a koja je bila toliko ekstrovertirana, glasna i divlja".

Godine 1956. uslijedio je hit "Good Golly, Miss Molly."

Obogativši se, kupio je veliku kuću u Los Angelesu u koju se uselio s majkom. Međutim, na vrhuncu slave 1957. naprasno je otkazao turneju Australijom i postao misionarom evangeličke Crkve Božje.

To obraćenje zakompliciralo mu je odnose sa svijetom glazbe, ali njegovo nasljeđe kao diva rocka koji je započeo novo glazbeno doba ostalo je nedirnuto.

Počast su mu odali mnogobrojni kolege. Suosnivač benda Chic Nile Rodgers rekao je da smo izgubili "istinskog velikana".

Mnogi umjetnici kazali su da im je bio nadahnuće, a Questlove iz benda The Roots naglasio je: "Taj čovjek bio je doslovno nacrt koji je kopirao cijeli svijet. Little Richard je pravi kralj!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:45