NAPISAO PISMO ENU

NICK CAVE OTKRIO ZAŠTO MU NE PADA NA PAMET BOJKOTIRATI IZRAEL 'To bi bilo kukavički i sramotno, kako da prezirem svoje fanove zbog njihove vlade?'

 Marko Todorov / CROPIX

Nick Cave obrazložio je svoj stav vezano uz izraelsko-palestinski sukob te nazvao kulturni bojkot Izraela, koji nailazi na podršku određenog dijela glazbenika i drugih umjetnika, 'kukavičkim i sramotnim'.

Naime, Cave je sa svojim Bad Seedsima krajem 2017. odsvirao nekoliko koncerata u Tel Avivu za što je dobio mnogo kritika od onih koji se protive izraelskoj okupaciji palestinskog teritorija pa zato ne žele niti nastupati u Izraelu.

Kako bi odgovorio na pitanje jednog obožavatelja, Nick Cave je na svojoj web stranici objavio pismo koje je poslao Brianu Enu, jednom od umjetnika koji promoviraju bojkot Izraela.

'Ja ne podržavam trenutnu vladu Izraela, no ne prihvaćam niti to da je moje sviranje u nekoj zemlji znak podrške politici vlade te zemlje', napisao je Cave te dodao da podržava Palestince, no da smatra da će patnje Palestinaca biti okončane jedino ogromnom političkom voljom s obje strane.

Naglasio je i da se uključio u pružanje humanitarne pomoći doniravši vlastitih 150.000 dolara pro-palestinskoj zakladi Hoping.

Kazao je i da je upravo bojkot nekih glazbenika razlog zašto svira u Izraelu - ne kao znak podrške nekom političkom entitetu, već iz principa kojeg se drži i kroz koji se oštro protivi svima koji žele maltretirati ili ušutkati muzičare. Dodao je i da smatra da će bojkot samo 'dodatno utvrditi poziciju Izraela nasuprot opoziciji koju podržavate'.

Umjetnici koji se protive ovakvom stavu, smatra Cave, trebali bi otići u Izrael i reći tamošnjim medijima i publici što misle o trenutnom režimu u toj zemlji te nakon toga održati koncert i svima dati do znanja da se njime zapravo obraćaju 'dobrim anđelima Izraela'. Možda bi tada, misli Cave, Izrael drugačije reagirao nego što reagira na bojkot.

Cave je dodao i kako je Eno njegov osobni heroj zaslužan za neke od najvažnijih ploča koje je ikad čuo, pa su doista u pravu svi oni koji su detektirali bol njegovom pismu. No, dodao je i kako Eno glazbu koristi kao oružje.

'To nas je dovelo do točke u kojoj određeni muzičari osjećaju da je etički ispravno upotrijebiti prisilu i zastrašivanje u formi otvorenih pisama upućenih drugim muzičarima s kojima se ne slažu u određenim pitanjima. Ja jednostavno ne mogu svoje fanove u Izraelu izložiti prijeziru samo kako bih bio na istoj strani s Enom', kaže Cave.

Sam Brian Eno rekao je sljedeće:

'To nema veze s ušutkivanjem glazbenika - optužba koja je prilično oštra kad se koristi u kontekstu gdje su milijuni ljudi konstantno i groteskno ušutkivani - Izrael konstantno, često i rado koristi upravo kulturu kao oblik 'hasbare' (propagande) kako bi popravio svoj imidž u svijetu i pokazao mu 'ljepše lice Izraela', kako je rekao sam ministar vanjskih poslova te zemlje. Bojkot je naprosto način kako da umjetnici ne budu dio te kampanje.'

Na Caveovu stranu stao je Thom Yorke iz Radioheada kazavši kako sviranje u nekoj zemlji nije isto što i podržavanje vlade te zemlje.

Podsjetimo, mnogi su glazbenici odlučili ne nastupati u Izraelu zbog njegova odnosa prema Palestincima. Tako je Lorde otkazala svoj nastup koji se trebao održati u lipnju u Tel Avivu, baš kao i Lana Del Rey koja je nedugo nakon otkazivanja svog koncerta u Izraelu najavila koncert na području palestinske samouprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:24