Skandal u Hannoveru

Njemački šef baleta psećom ‘kakicom‘ napao gđu Hüster, kritičarku Frankfurter Allgemeine Zeitunga

Marco Goecke u uglednom društvu

 Olivier Borde/Bestimage/Profimedia/Olivier Borde/bestimage/profimedia
Marco Goecke je radio i u zagrebačkom HNK, ali nitko nije napisao ništa loše o njegovom baletu, pa nije letio ni izmet

Nagrađivani njemački baletni ravnatelj, koreograf i bivši plesač Marco Goecke suspendiran je nakon što je psećim izmetom namazao lice baletnoj kritičarki.

Marco Goecke očito je bio veoma bijesan zbog kritike jedne od svojih predstava koju je potpisala novinarka Frankfurter Allgemeine Zeitunga Wiebke Hüster.

Navodno se sukobio s gospođom Hüster tijekom pauze predstave i razmazao joj po licu papirnatu vrećicu punu psećeg izmeta.

Riječ je inače o baletnom koreografu i bivšem plesaču koji je prije više od deset godina u zagrebačkom HNK zajedno s Uweom Scholzom radio Večer njemačkih autora, koju je publika voljela, pa i kritika, pa u nas nije tada bilo kesa s izmetom.

Poslodavac gospođe Hüster, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), rekao je da policija istražuje slučaj.

Goeckeovu predstavu "U nizozemskim planinama" Wiebke Hüster opisala je kao "naizmjenično ludilo i ubijanje od dosade".

Za BBC je izjavila da je bila u "šoku" nakon, kako je rekla, "brutalnog" napada.

"Kada sam shvatila što se dogodilo, vrištala sam, uhvatila me panika... Uvjeravam vas da to nije bio impulzivan čin - on je ovo planirao. Smatram to činom protiv slobode medija", rekla je kritičarka iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Goecke je rekao kako vjeruje da ga je ta kritika koštala gubitka pretplatnika operne kuće u Hannoveru i zaprijetio joj je zabranom ulaska na predstave.

Državna opera u Hannoveru priopćila je da je g. Goecke suspendiran jer je njegova "impulzivna reakcija" bila u suprotnosti s pravilima ponašanja kojih se on mora držati.

Rekli su da je Goecke "izuzetno uznemirio publiku, zaposlenike kuće i širu javnost i tako golemu štetu nanio Državnom baletu, te da je osobni integritet gđe Hüster očito povrijeđen".

List FAZ opisao je incident kao "pokušaj zastrašivanja slobodnog, kritičkog pogleda na umjetnost".

Goecke se još nije ispričao za ono što je učinio.

Marco Goecke direktor je Kazališta u Hannoveru od 2019. i osvojio je Njemačku nagradu za ples 2022.

Završio je baletno obrazovanje 1988. na Baletnoj akademiji Heinz-Bosl-Stiftung u Münchenu, kao i na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu, gdje je diplomirao 1995. Uslijedili su angažmani u Berlinskoj državnoj operi i kazalištu Hagen. Godine 2000. napravio je svoju prvu koreografiju pod nazivom "Loch". Osvojio je Prix Dom Pérignon u Hamburgu s koreografijom "Blushing" u izvedbi Stuttgart Balleta. U sezoni 2005./2006. Goecke je imenovan kućnim koreografom elitnog Stuttgart Balleta, gdje je kreirao svoj prvi narativni balet "Orašar", koji je poslije snimljen za kazališni kanal ZDF. Više od šezdeset djela koja je Goecke stvorio izvode trupe u Tel Avivu i Sao Paulu, Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, Canadian National Balet, Ballet-Theatre u Münchenu, Finski nacionalni balet u Helsinkiju, Kazalište Stanislavski u Moskvi, Balet u Zürichu, Njemačka opera na Rajni u Düsseldorfu i Bečka državna opera.

Goecke je dobio Nagradu "Nijinsky" u Monte Carlu, priznanje za koreografa godine u anketi kritičara časopisa Tanz, nizozemsku plesnu nagradu "Zwaan" te talijansku nagradu "Danzadanza" za najbolju koreografiju. Ovu posljednju nagradu primio je za cjelovečernji rad "Nijinsky" kreiran 2016. godine za Gauthier Dance u Stuttgartu i otada se djelo izvodi na svjetskim turnejama s velikim uspjehom. Od siječnja 2019. godine kućni je umjetnik Gauthier Dance Stuttgart, a u veljači iste godine Goecke stvara svoje prvo djelo za Balet Pariške opere. Od sezone 2019./20. Marco Goecke postaje umjetničkim ravnateljem Državnog baleta u Hannoveru. Goecke je, među ostalim, radio i komad "Ljubavnik" prema romanu Marguerite Duras za Staatsballett Hannover.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:44