U HRVATSKOM GLAZBENOM ZAVODU

NOVA HUMANA MISIJA ZAKLADE 'HRVATSKA ZA DJECU' Koncertu mladih talenata pridružit će se i zvijezde; Dan (17) klarinet počeo svirati zbog 'Spužve Boba'

Petar Miličević, Agata Ribić, Dan Bantić
 PROMO

Zaklada “Hrvatska za djecu” kontinuirano već 11 godina provodi razne aktivnosti kojima doprinosi boljem i kvalitetnijem rastu i razvoju djece u Republici Hrvatskoj. Jedna od takvih aktivnosti je i koncert Mladih talenata Zaklade “Hrvatska za djecu” koji će se održati u srijedu, 11. ožujka, u 19 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu. Mladim budućim glazbenicima Zaklade koje Zaklada podupire u njihovu glazbenom obrazovanju pridružit će se i svjetski poznata violončelistica Ana Rucner, operna pjevačica Dubravka Mušović-Šeparović, pijanist Darko Domitrović te Hojsak & Novosel, duet kontrabasa i tambure.

Na nadolazećem koncertu svoj talent i požrtvovan rad predstavit će sedamnaestogodišnji Dan Bantić, učenik glazbene škole Blagoja Berste iz Zagreba. Dan je dvostruki regionalni i državni prvak Hrvatske u svojoj kategoriji. Dvaput je osvojio međunarodno natjecanje. Dobitnik je hrvatskog Oskara znanja za doprinose u glazbi. Zaklada je ovom talentiranom mladiću omogućila kupnju novog klarineta na kojemu kreće u nove pobjede. Naime, Dan je upravo prije nekoliko dana ponovno osvojio nagradu na Regionalnom natjecanju HDGPP čime se kvalificirao na državno prvenstvo te je potvrdio svoj neosporni talent.

- Roditelji su me odlučili upisati u glazbenu školu kako bih naučio 'još jedno pismo i jezik' - note i glazbu. Klarinet sam odabrao jer sam bio ljubitelj animiranog serijala 'Spužva Bob', a moj omiljen lik, Kalamarko, svirao je upravo taj instrument. Izbor se pokazao odličnim. Nadam se skorom upisu na Muzičku akademiju kako bih nastavio biti najbolji - ističe Dan Bantić. Uz srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu paralelno pohađa 2. razred V. Gimnazije u Zagrebu - informatički smjer. I još nađe vremena biti članom Simfonijskog orkestra mladih "SO DO - El sistema Hrvatska".

Na prekrasnoj bini Hrvatskog glazbenog zavoda svoj izniman talent predstavit će i dvanaestogodišnji Petar Miličević kojemu je Zaklada omogućila novu harmoniku kako bi njegov talent došao do punog izričaja.

- Počeo sam svirati u drugom razredu osnovne škole. Oduvijek me zanimala i interesirala harmonika pa sam odlučio i probati. Sudjelovao sam na dva državna natjecanja u Daruvaru i osvojio 1. i 2. nagradu te na međunarodnom natjecanje u Puli i osvojio 1. nagradu. Želja mi je nastaviti svirati i glazbeno se obrazovati - ističe Petar Miličević, mladi glazbenik i učenik Osnovne glazbene škole Zlatko Grgošević u Sesvetama.

Agata Ribić svira violinu od svoje šeste godine. Pohađa 1. razred OGŠ te je do sad odradila nekoliko koncerata i televizijskih nastupa. Želja joj je i dalje učiti i svirati violinu te završiti glazbenu akademiju. Zaklada “Hrvatska za djecu” je i Agati odobrila potporu za kupnju instrumenta.

Uz Agatu, Dana i Petra svoje će glazbeno umijeće pokazati i Dominik Žarko Jakovljević, Ante Jakovljević, Ema, Marko i Petra Boljevčan, Damjan Humski te Tin Marinović. Veliku podršku mladim glazbenicima na nadolazećem koncertu nesebično će dati i poznati glazbenici koji svojim izvedbama garantiraju glazbenu večer za pamćenje. Ulaz na koncert je slobodan.

Ovim koncertom Zaklada želi poslati jasnu poruku kako niti jedan oblik obrazovanja i razvoja talenata i vještina ne smije biti ograničen nedostatkom novca te je jedna od 25 potpora koje Zaklada odobrava fizičkim osobama, potpora za nadarenu djecu. I svoju nadarenu djecu Zaklada okuplja na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu koji je i svojevrsni partner Zaklade u ovom događanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:47