MIJENJA SE VRIJEME I MJESTO

NOVA KONCEPCIJA Casandra Wilson i Dee Dee Bridgewater na 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu

Festival će otvoriti Cassandra Wilson, slavna američka pjevačica poznata po uspješnom spoju jazza s countryjem, bluesom i folkom, koncertom 8. travnja u Lisinskom

ZAGREB - Jazz dive Cassandra Wilson, Dee Dee Bridgewater, Carla Bley i Amira Medunjanin prva su objavljena imena koja će nastupiti na ovogodišnjem 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu koji ove godine mijenja koncepciju održavanja i prelazi na cjelogodišnja koncertna događanja na različitim lokacijama.

Festival, koji je u devet godina postojanja u Zagrebu ugostio neka do najvećih imena jazza u povijesti, otvorit će Cassandra Wilson, slavna američka pjevačica poznata po uspješnom spoju jazza s countryjem, bluesom i folkom, koncertom 8. travnja u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Direktor festivala Dražen Kokanović objavio je na konferenciji za novinare da se ove godine mijenja koncept festivala. "Organizirat ćemo 15 koncerata kroz cijelu godinu na različitim lokacijama – od Lisinskog, preko ZKM-a do Vip cluba", kazao je Kokanović, napomenuvši kako nije izvjesno hoće li se ta koncepcija i zadržati.

Osim stranih izvođača, bit će organizirani i koncerti istaknutih domaćih jazz glazbenika, a kako je riječ o jubilarnom desetom izdanju festivala, u programu će biti nastupi nekih od najvećih jazz zvijezda današnjice. "To je još jedna potvrda naše kvalitete i predanog rada na promicanju jazza, a ovogodišnji program ponovo će Vip Zagreb Jazz Festival smjestiti u sam vrh europskih i svjetskih jazz festivala", dodao je Kokanović.

Iako je cjelokupni program festivala već poznat a datumi nastupa dogovoreni, organizatori su odlučili zasad predstaviti tek prvi dio programa koji, uz Wilson, u prvom dijelu godine u Zagreb dovodi još tri jazz umjetnice.

Regionalnu jazz scenu u proljetnom će dijelu festivala obogatiti Amira Medunjanin, koja 15. i 16. svibnja dolazi predstaviti svoj novi album koji objavljuje krajem ožujka. Ta je Sarajka svjetsku slavu stekla jedinstvenom interpretacijom tradicionalne bosanske pjesme - sevdalinke, a glazbeni novinar Garth Cartwright nazvao ju je "bosanskom Billie Holiday".

Trio Carle Bley, američke jazz pijanistice i važne figure u free jazzu 60-ih godina, nastupa 5. lipnja.

Dee Dee Bridgewater, legendarna i nagrađivana jazz pjevačica ovjenčana s tri Grammyja, koncert će održati 14. lipnja.

Jazz novinar Davor Hrvoj napomenuo je kako je riječ o redom istaknutim jazz glazbenicama i izvanrednim interpretatoricama.

"Cassandra Wilson i Dee Dee Bridgewater dvije su pjevačice već desetljećima u samom svjetskom vrhu. Wilson je jedna od najvažnijih i najsvestranijih pjevačica jazza. Najavljeni novi album Amire Medunjanin iščekujemo sa znatiželjom. Carla Bley je već gotovo pola stoljeća jedno od vodećih imena suvremenoh jazza", kazao je Hrvoj.

Kokanović je napomenuo da je od ove godine dogovorena suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom, pa će se koncerti snimati, a neki čak i uživo prenositi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:09