Nova godina, nova Miley

Nova pjesma Miley Cyrus: ‘Flowers‘ je još jedna feministička himna u stilu filozofije ‘Seksa i grada‘

Miley Cyrus

još jednom se oprašta od svojeg dugogodišnjeg dečka i kratkotrajnog supruga, glumca Liama Hemswortha. Spot je snimljen na brežuljcima Los Angelesa

 Vevo/Planet/Profimedia/Vevo/planet/profimedia
Bio je pravi užitak gledati buntovništvo Disneyjeve zvijezde koja se pred globalnom publikom od dobre djevojčice pretvorila u hiperseksualiziranu zvijer s džointom u ruci

"New Year. New Miley" slogan je s kojim smo ušli u 2023. godinu. Prvi veliki singl s kojim se zakuhala ova diskografska godina pjesma je "Flowers" zločeste djevojke globalnog popa Miley Cyrus, kojim najavljuje svoj novi, osmi studijski album, koji bi se pod nazivom "Endless Summer Vacation" trebao pojaviti početkom ožujka.

Posrijedi je zarazni disco funk u kojem Miley po tko zna koji put pjeva o ljubavi koji osjeća prema samoj sebi i još jednom se oprašta od svojeg dugogodišnjeg dečka i kratkotrajnog supruga, glumca Liama Hemswortha. Spot je snimljen na brežuljcima Los Angelesa, a Miley se u zlatnoj vintage haljini brenda YSL plešući vraća kući iz noćnog provoda i pjeva kako ga više ne treba - jer sve ono što on za nju može učiniti - ona može bolje.

Volim Miley Cyrus iako ne volim nijedan njezin album koji je dosad objavila. Ovoj neodoljivoj divljakuši u pravilnim vremenskim razmacima zalomi se veliki hit - poput "Midnight Sky" ili "Nothing Breaks Like The Heart", pjesme koju je za nju napravio Mark Ronson. No, iako ima neospornu karizmu i u međuvremenu se pokazala kao izuzetna pjevačica čiji coveri rock-klasika poput "Heart of Glass" grupe Blondie podare novi život starim pjesmama - njezini albumi rijetko izlaze iz okvira generičkog popa.

https://www.youtube.com/watch?v=G7KNmW9a75Y

Ove godine bit će deset godina od kada smo upoznali novu Miley. S albumom "Bangerz" i velikim hitom "Wrecking Ball" mlada se pjevačica zauvijek oprostila od lika koji joj je donio globalnu slavu - Hannah Montane. I bio je pravi užitak gledati buntovništvo Disneyjeve zvijezde koja se pred globalnom publikom od dobre djevojčice pretvorila u hiperseksualiziranu zvijer s džointom u ruci. Došla je upravo kao što je i njezin veliki hit govorio - poput wrecking balla, gola, na velikoj kugli kojom je porazbijala sve zidove oko sebe. Mlada pjevačica imala je 21 godinu i na velika je vrata uvela - sjećate se - tverkanje. Gledajući iz današnje perspektive, njezina diverzija na dodjeli Video Music Awardsa, kada je tverkala uz potpuno zbunjenog i izbezumljenog Robina Thickea koji je te godine imao veliki hit "Blurred Lines", a u međuvremenu je došao na loš glas, bila je, zapravo, nagovještaj novog vala pop-feminizma. U spotu za "Blurred Lines" upoznali smo se i s golom Emily Ratajkowski, koja nam je mnogo godina kasnije otkrila kako ju je Thick na snimanju spota pijan dodirivao. Cyrus je tada bila jedva punoljetna, no odavala je dojam - istina - prilično luckaste mlade žene, koja ipak uzde svoje sudbine i svoje karijere drži u vlastitim rukama.

Tako je i sama birala i prijatelje i suradnike i odlučila se na istraživanje psihodelije - u svim oblicima - s Wayneom Coyneom iz Flaming Lipsa. Jedina je greška u Mileynu odrastanju u kontekstu popa ta konfuzna glazba koju ostavlja iza sebe. Ima tu svega - popa, hip-hopa, psihodelije, povratka countryju iz kojeg je potekla (njezin otac je velika zvijezda countryja Billy Ray Cyrus) - no sve je prilično nekoherentno. Kao da joj nedostaje koncentracije da ispriča priču do kraja.

Danas je Miley Cyrus na pragu zrelosti i u 31. godini jedna je od najvećih globalnih pop-zvijezda. I dalje provokativna - kao da korača stazom koju je utabala Madonna. Još nije našla autora s kojim bi u potpunosti glazbeno procvjetala, no zato se pretvorila u vrhunsku zabavljačicu. Dvije godine zaredom u Miamiju je vodila novogodišnjih show za NBC, a nakon Petea Davidsona u premijernom izdanju drugi joj je put suvoditeljica bila kuma Dolly Parton. Vrhunac showa bila je pjesma "Midnight Sky" - u kojem Miley perpetuira svoje omiljene teme slobode i nepripadanje nikome - u duetu s queer pjevačicom Fletcher. Nešto tako lijepo i seksi teško da ćete vidjeti cijele godine.

Ne očekujem mnogo od njezina novog albuma - previše smo puta dosad naučili da od Miley Cyrus dobijemo puno njezine karizme i tek nekoliko pamtljivih pop-pjesama. "Flowers" je još jedna feministička himna u stilu filozofije "Seksa i grada" kada Carrie u finalu serija ili filma kaže da je najvažniji emotivni odnos onaj koji imaš sam sa sobom. Mogu se donekle složiti s time, ali ako moram birati najljepšu pjesmu Miley Cyrus, u najužem izboru sigurno bi se našla pjesma "Malibu" s ne baš uspješnog albuma "Younger Now" iz 2018. Tu je Miley sretna s Liamom, prije nego što je kalifornijski požar uništio sve što su imali, uključujući i njihovu ljubav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:26