KOIKOI U MOČVARI

Nove regionalne zvijezde začarat će vas kombiniranjem autohtone glazbene tradicije i suvremenih zapadnih trendova

KOIKOI 

 Nemanja Knezevic
Ovaj indie-rock bend iz Beograda svojom live energijom lomi jezične barijere i osvaja fanove na brojnim europskim festivalima

Beogradski KOIKOI vraćaju se u Močvaru u petak, 17. studenoga. Upravo je klub na savskom nasipu bio mjesto njihovog prvog koncerta u Zagrebu, koji je otvorio put i albumu "Pozivi u stranu" te samom bendu u čijoj se biografiji nakon toga našlo više od 80 nastupa u više od 15 zemalja. Dvije sezone kasnije Močvara će biti mjesto na kojem će KOIKOI simbolično zatvoriti turneju koja je pratila uspješan debi i okrenuti se novim pjesmama. Za razliku od prvog koncerta, na kojem se zbog tadašnjih uvjeta moralo sjediti, ovaj nadolazeći bit će u potpunosti drugačiji susret sa zagrebačkom publikom.

KOIKOI je najlakše nazvati indie-rock bendom, ali u njihovoj glazbi krije se puno više od toga. Iz njihove izdavačke kuće Moonlee Records reći će kako bend slušatelje začara "transžanrovskim kombiniranjem autohtone glazbene tradicije i suvremenih zapadnih trendova", a ako se onoj sintagmi indie-rock trebaju dodati još neki "opipljivi" žanrovi, to se može napraviti s pojmovima post-punk, dream-pop ili disco-punk.

Kako god ih nazvali, jedno je jasno - KOIKOI su trenutno jedno od najzanimljivijih regionalnih imena. Prvi put predstavili su se na "Hali Gali kompilaciji" iz 2019. godine zajedno s ostalim bendovima s takozvane nove beogradske glazbene scene. Ubrzo su postali artist kultne izdavačke kuće Moonlee Records za koju su 2021. godine objavili svoj prvi album "Pozivi u stranu".

Taj album najavila je pjesma "Misisipi" koja ubrzo postaje pravi mali hit u nezavisnim krugovima, a njezin fantastičan prijem donio je i velika očekivanja od albuma. KOIKOI ih je opravdao pa je "Pozivi u stranu" bio među najboljim regionalnim albumima na svim važnijim godišnjim glazbenim listama. Nakon tog albuma uslijedili su brojni koncerti diljem regije, a osim u klubovima, nastupali su i na mnogim važnim festivalima, između ostalih na Exitu, OK Festu, Belgrade Beer Festu, INmusicu, Arsenalu, MENT-u u Ljubljani i drugima.

Nakon što ih je IMPALA uvrstila na popis "100 Artists To Watch" u 2022. godini i finala HEMI glazbene nagrade, krajem prošle godine KOIKOI su bili nominirani i za Music Moves Europe Awards 2023 kao jedan od 15 najboljih nadolazećih artista u Europi. Istovremeno, svojom live energijom lome jezične barijere i osvajaju fanove na brojnim europskim festivalima - od Groningena, gdje su nastupili na Eurosonicu, najvećem europskom showcase festivalu, i Hamburga, gdje su prošli tjedan oduševili na Reeperbahnu, pa sve do amsterdamskog Paradisea, zatim Bruxellesa, Eindhovena, Praga, Brna, Bratislave, Budimpešte, Bukurešta i Tallina.

Limitirana količina od 50 early bird ulaznica u prodaji je od 2. listopada po cijeni od 10 eura. Kad se te prodaju, karte će stajati 12 eura, dok će na dan koncerta, 17. studenoga, iste koštati 15 eura. Kupiti se mogu na službenoj stranici kluba Močvara.

Koncert se održava u sklopu projekta "Močvarno poduzetništvo" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a podržan je od strane Liveurope mreže, koja je sufinancirana kroz program Kreativne Europe Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:22