Plesno ljeto

Novosti s Martinske i iz Tisnog: Sprema se osam festivala, novost su Večeri dalmatinskog galeba


Predstavljanje ljetnih festivala u organizaciji Pozitivnog ritma.
Na fotografiji: Vedran Meniga, Vesna Pisarović, Stjepan Kolobarić, Aklea Neon, Gloria Bralić, Ivan Vedak, Danijel Sikora.

 CROPIX
Vraća se i ŠI Gitarijada, koja ove godine traje dva dana, od kojih je jedan posvećen bendovima, a drugi elektronici

Na konferenciji za medije u Pločniku jučer je predstavljeno osam festivala Pozitivnog ritma i partnera, koji se ovoga ljeta odvijaju na Martinskoj kod Šibenika te u The Garden Resortu u Tisnom.

Riječ su imali Vedran Meniga, Stjepan Kolobarić, Gloria Bralić, Ivan Vedak (Rofellos) i Danijel Sikora, a kao gošće iznenađenja došle su Aklea Neon i Vesna Pisarović.

image


Predstavljanje ljetnih festivala u organizaciji Pozitivnog ritma.
Na fotografiji: Vesna Pisarović.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

CROPIX

Jedna od važnijih novosti je da je predstavljen novi festival, Večeri dalmatinskog galeba powered by Slurp!, koji će se održati 22. i 23. srpnja. Slurp! se ove godine ne događa u svojem regularnom izdanju pa "sponzorira" ovo novo događanje.

Ideja je da to bude dvodnevni event koji će "oživjeti atmosferu hotela Solaris ili Oylmpia iz '78., uz glazbene podloge bossa nove, italo disca, starog soula i funka, poznatih melodija San Rema... Te ispijanje Amara, Aperol Spritza, Negronija".

Kako i sam naziv festivala kaže, želi se evocirati i doba dalmatinskih galeba, pa će svi koji dođu odjeveni u tome stilu imati besplatan upad.

Na festivalu u petak nastupa Vesna Pisarović s "Našom velikom pjesmaricom", a prati ju Mr. Dirty Hairy sa svojim DJ setom. U subotu, pak, nastupa bend marisol, a onda i Stipe Jazzy Širinić.

Novost je i da se ovoga ljeta ne održava Regius festival, što je do sada bila tradicija.

Ali i da se ljeto u tome terminu otvara drugim izdanjem ŠI Gitarijade, koja će ove godine trajati dva dana, 8. i 9. srpnja.

Radi se o festivalu koji ima povijesnu priču jer je upravo gitarijada bila među najvažnijim glazbenim događanjima u Šibeniku. prvo je obnovljeno izdanje održano 2020. godine, a sada se festival nastavlja u proširenom izdanju, prvi dan s bendovima, a drugog dana s live actovima i DJ-ima koji će pokriti različite elektroničke stilove.

Izvođači će biti najavljeni uskoro, a ulaz na festival je besplatan.

Jubilarno 20. izdanje Seasplasha održava se od 14. do 17. srpnja, što čini ovaj festival jednom od najdugovječnijih u Hrvatskoj. Na velikoj proslavi duba, drum'n'bassa, reggaea i soundsystem kulture među ostalima sviraju kultna UK reggae ikona Macka B & The Roots Ragga Band, najpoznatiji francuski soundsystem OBF feat. Sir Wilson te prošlogodišnji "dužnici" sjajni Reggae Roast feat. Natty Campbell. No tu su i Antenat, Hornsman Coyote, MC Killa P, Warrior Charge, Kali Fat Dub, Anja G & Dr. Obi, 207, Hram, Aklea Neon, DMT...

image

Vesna Pisarović i Aklea Neon

CROPIX

Pankerski Kanal fest održava se od 29. do 31. srpnja, a dovode deset bendova. Drugoga dana festivala i ove godine organiziraju skate session u suradnji s Udrugom mladih Bokon iz Vodica.

image


Predstavljanje ljetnih festivala u organizaciji Pozitivnog ritma.
Na fotografiji: Aklea Neon, Gloria Bralić.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

CROPIX

Od 4. do 8. kolovoza na redu je Membrain, najpoznatiji po svojim srdačnim vibracijama koje njeguju underground bass kulturu i okuplja svjetski poznate izvođače sa scene zajedno s novim talentiranim umjetnicima iz cijelog svijeta. U međuvremenu organiziraju i niz promotivnih evenata po cijeloj Hrvatskoj, pa tako, primjerice, u AKC Attacku 11. lipnja gostuje njemački wunderkind Kit Curse.

Festivalski finiš na Martinskoj rezerviran je za Blast Fest, koji traje od 12. do 14. kolovoza. Ove godine festival slavi svoju petu obljetnicu, a line up tradicionalno objavljuju - u zadnji tren. Radi se o festivalu koji promovira domaće umjetnike.

Outlook i Dimensions se i ove godine održavaju u The Garden Resortu u Tisnom.

Outlook Origins od 28. srpnja do 2. kolovoza nastavlja s promijenjenim nazivom (kojem je dodano "Origins") i konceptom manjeg, boutique kapaciteta. Novo ime obećava povratak izvornim korijenima i temeljima kojima je izgrađeno ovo najveće svjetsko slavlje sound system kulture. Festivalski program je zaključen i brižno odabran kako bi naglasio svoje temelje – dubstep, reggae, drum'n'bass, jungle i grime.

Dimensions, pak, traje od 1. do 6. rujna, te dovodi ponajbolja imena iz svijeta elektroničke glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:59