Lisinski

Obilježavanje 20. godina Rotary kluba Zagreb: Održan humanitarni koncert za pomoć Ukrajini

Humanitarni koncert za pomoc Ukrajini hrvatskog Rotary Distrikta i Rotary kluba Zagreb Centar

 Ranko Suvar/Cropix
Za hrabru je Ukrajinu odabrana glazba koja svojim radosnim poslanjem simbolički šalje solidarnost i hrabrost

Koncertna dvorana "Lisinski" zvonila je 3. travnja " Glazbom mladosti za svijet radosti", kako su članovi naših Rotary klubova nazvali veliki humanitarni koncert za Ukrajinu. U skladu s tradicionalnim rotarijanskim načelima skrbi, pomoći, humanim aktivizmom, najrazličitijim projektima i programima po principima pravednog služenja zajednici, ovaj su se put dobrotvornim koncertom pridružili svima koji na različite načine žele pomoći ratom zahvaćenoj zemlji i njezinim žiteljima. Bila je to i prigoda obilježavanja 20. obljetnice Rotary kluba Zagreb - Centar, 10 godina hrvatskog Rotary Distrikta 1913 i 10 godina Rotaract kluba Zagreb - Centar koji okuplja najmlađe članove. U uvodnim govorima čulo se o mnogim dosadašnjim akcijama kao i onim budućim, među kojima su tehnološke inovacije za naše školarce, kao i izgradnja 30-ak kuća na Banovini među najvažnijima. No za hrabru je Ukrajinu odabrana glazba koja svojim radosnim poslanjem simbolički šalje solidarnost i hrabrost.

Nije to bila uobičajeno klasična glazba, već glazba mladosti za svijet radosti, jazz glazba, popularna, mjuzikalska i filmska nad kojom je, poput dobrog duha, bdio nenadmašni dirigent i saksofonist izv. prof. art. Saša Nestorović na čelu sjajnog Jazz orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Iz tog Nestorovićeva čeda izranjali su mladi majstori/ce Sonja Domitrović (sopran saksofon), Dragutin Roić, Ivan Premelč i Jakov Varezić (tenor saksofoni), Matilda Fatur (kontrabas), Erin Keleuva (flauta), Šime Buha (glasovir) i Ivan Luić (gitara). Multidarovita skladateljica, pjevačica, pijanistica i aranžerka Lana Janjanin, uz svoju skladbu "Capitalism", iskazala se i u duetu s Renatom Sabljak u zanesenoj izvedbi "When You Believe" iz filma "Princ Egipta", a duo Matilda Fatur (autorica, vokal i kontrabas) te saksofonistica Sonja Domitrović duhovito su se i virtuozno igrale u skladbi "At the right time".

image

Humanitarni koncert za pomoc Ukrajini hrvatskog Rotary Distrikta i Rotary kluba Zagreb Centar

Ranko Suvar/Cropix

Program koji je vodio rotarijanac, naš ugledni dirigent Ivo Lipanović, zvonkim interpretacijama hitova od "Amigos para siempre" do "O sole mio", uz burno odobravanje, zaokružili su kvartet kazališta Komedija Sandra Bagarić, Renata Sabljak, Đani Stipaničev i Ervin Baučić te 4 Tenora Vladimir Garić, Filip Hozjak, Marko Pecotić i Đani Stipaničev. A nije izostala ni hrvatska glazba, tradicionalna "Klinček stoji pod oblokom" u obradi Silvija Glojnarića, "Bokeljska noć" Hrvoja Hegedušića i na kraju "Neka cijeli ovaj svijet", finale mjuzikla "Jalta, Jalta" Alfija Kabilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:56