GUADALUPE PLATA

Očekuje nas punokrvni garažni rock & roll nastup kakvi u Zagrebu posljednjih godina baš i nisu česti

Guadalupe Plata

 /Guadalupe Plata
U Močvari, kroz program Vrelo zvuka, nastupaju španjolski blues-punk duo Guadalupe Plata i talijanska gypsy-electronic glazbenica Gaia Mobilij

Guadalupe Plata iz andaluzijskog grada Ubeda počeli su kvartet i u toj formaciji objavili četiri albuma, no proteklih pet godina i kroz još dva albuma djeluju kao dvojac kojeg tvore Pedro de Dios Barceló (vokal i gitara) i Carlos Jimena (bubnjevi). Ono što sam čuo od njih ima doticaja i s flamencom, ali i garažnim blues-punkom, psychobillyjem pa iz vlastitog iskustva i po vlastitom ukusu pretpostavljam da bi koncert Guadalupe Plate mogao biti po volji poklonika sastava poput The Gun Cluba, The Crampsa, Tita & Tarantule, Scientistsa, Tex & The Horseheadsa, Beasts Of Bourbon i Tav Falca, ali i Calexica, Green On Red i Giant Sanda te spaghetti-western glazbe, Tarantinovih soundtracka pa i The Black Keysa, Screamin’ Jay Hawkinsa, Johna Lee Hookera i Ry Coodera.

Ukratko, očekuje nas punokrvni garažni rock & roll nastup kakvi baš i nisu česti u Zagrebu posljednjih godina. Dovoljno je da s posljednjeg albuma Guadalupe Plate, “Guadalupe Plata 2023”, preslušate nadahnutu i posve drugačiju, country-punk & surf-rock verziju instrumentalne skladbe “El condor pasa” i učas će vam postati jasno što je esencija ovog dua koji bih u takvim skladbama mogao dovesti u svezu i s The Bambi Molestersima. Pažnju na sebe Guadalupe Plata skrenuli su na sebe kad su 2014. dobili Impala nagradu za najbolji europski nezavisni album, “Guadalupe Plata 2013”, kojim su između ostalih na tom izboru pobijedili i mnogo popularniju islandsku grupu Sigur Rós. Nakon toga su počeli s intenzivnijim nastupima po cijelom svijetu, a svirali su i na brojnim velikim festivalima.

Slučaj je htio da iste večeri u Močvari nastupi i talijanske glazbenica po imenu Gaia Mobilij s posve drugačijom glazbom koju opisuje kovanicom “Gitana electronica”. Naslonjena na elektronske zvukove, ona preko njih slaže sloj za sloj tradicijskih glazbenih elemenata iz cijelog svijeta. Njen koncertni nastup je pravo nomadsko, romsko putovanje svijetom. Od početka bavljenja glazbom Gaia je pokazala zanimanje za tradicijske elemente iz cijelog svijeta, a najviše ju je zaokupila bugarska glazba koju je počela temeljito istraživati te na njoj graditi svoj zvuk. Kasnije je interes proširila na cijeli Balkan, ali i šire pa se sada u njenoj glazbi mogu čuti i indijski, južnoamerički te razni drugi tradicijski elementi. Gaia Mobilij je specifična po tome što tijekom svojeg nastupa svira puno različitih instrumenata poput harmonike, lutnje i ukulelea, a sve je začinjeno s elektronikom i upotrebom loopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:19