VELIKA TUGA

Od covida umro Siščanin Damir Kukuruzović (45), jedan od najboljih svjetskih jazz gitarista

Damir Kukuruzović
 Josko Supic/Cropix
Kritičari su isticali kako je Damir gitaristički virtuoz koji uz iznimne sviračke vještine uspijeva dosegnuti najvišu estetsku razinu

Nakon višetjedne borbe s koronavirusom, u subotu ujutro u bolnici u Zagrebu je umro Siščanin Damir Kukuruzović (45), jedan od najboljih hrvatskih i svjetskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja. Kritičari su isticali kako je Damir gitaristički virtuoz koji uz iznimne sviračke vještine uspijeva dosegnuti najvišu estetsku razinu.

Damir Kukuruzović bio je osnivač i voditelj Siscia jazz kluba, koji je Sisak stavio na svjetsku kartu jazz i blues koncerata, te je proteklih godina u svoj rodni grad doveo vrhunske svjetske glazbenike. Damir je surađivao i svirao s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Paulom Schaferom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Wawauom Adlerom, Yorguijem Loefflerom, Joschom Stephanom, Adrianom Burnsom, Zoranom Predinom i mnogim drugim.

Bio je poznat kao najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Utemeljitelj je 'Damir Kukuruzović Django Groupa' neizostavnog sastava na svim relevantnim jazz i blues festivalima u zemlji i inozemstvu.

Kukuruzović je bio organizator mnogobrojnih jazz festivala u Hrvatskoj od kojih je najpoznatiji Siscia open jazz & blues festival.

Godine 2011. dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitarista Hrvatske, a 2013.godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Ogroman gubitak za jazz scenu

Damir Kukuruzović, jedan od ponajboljih hrvatskih jazz gitarista, osnivač i voditelj Siscia jazz kluba u Sisku, preminuo je u 45. godini života nakon višetjedne borbe s koronavirusom.

U svojoj bogatoj karijeri Kukuruzović je surađivao s renomiranim svjetskim gitarističkim virtuozima kao što su Stochelo Rosenberg, Paul Schafer, Raphael Fays, Wawau Adler,Ludovic Beier, Yorgui Loeffler, Angelo Debarre te mnogi drugi.

Posljednjih nekoliko godina Kukuruzović je aktivno surađivao sa Zoranom Predinom. Slovenski kantautor s Kukuruzovićem se susreo prije desetak godina u njegovom jazz klubu, a spojila ih je ljubav prema gypsy swingu.

Predin je, kako je često isticao, Kukuruzovića smatrao jednim od najboljih svjetskih gypsy swing gitarista. S Kukuruzovićevim Django Groupom prošle godine je snimio album "Zoran pjeva Arsena", hommage Arsenu Dediću.

Kukuruzovićev Siscia jazz klub, jedini jazz klub u Hrvatskoj, stavio je grad Sisak na svjetsku kartu jazza i bluesa i pretvorio ga u hrvatsku jazz metropolu. Od 2005. otkako je klub otvoren kroz njega su prodefilirala značajna imena jazz i blues glazbe.

- Moj jazz klub nije za široke narodne mase, u klubu postoje tapisoni, kvalitetan razglas i napravio sam ugođaj najfinijih njujorških i francuskih klubova. To sve ide više prema kazalištu nego mjestu gdje ćeš nabiti petsto ili šesto ljudi. Nisam ga htio iskomercijalizirati ni neću ni pod kakvu cijenu. Ovako se osjećam najbolje. Ima mjesta gdje se povremeno svira jazz, ali stalna postava jazz kluba je samo ovdje - kazao je u jednom intervjuu za Muzika.hr.

Siscia jazz klub bio je i središte Kukuruzovićevog Siscia open jazz & blues festivala koji je ove godine doživio svoje 15. izdanje.

Kukuruzović je bio baštinik glazbene tradicije velikog Djanga Reinhardta u gypsy swing izričaju pa je tako na svojim koncertima često volio pričati o Reinhardtovu životu.

S njim je, kako je kazao u ranije spomenutom intervjuu, imao i određenih poveznica.

- Volim biljar, kažu da je on najljepše svirao uz biljar na kraju - kazao je Kukuruzović.

Odlazak ovog gitarističkog virtuoza predstavlja veliki gubitak za hrvatsku jazz scenu. (Matej Devčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:17