Valerij Gergijev

Odakle mu sve palače na najprestižnijim adresama od Milana preko Venecije do Amalfija na jugu?

Palazzo Barbarigo 

 Akg/Viennaslide/Harald A. Jahn/Akg/Profimedia
Svoje basnoslovno vrijedne nekretnine maestro duguje, prema pisanju talijanskih medija, jednoj svojoj velikoj obožavateljici

Slavni ruski dirigent Valerij Gergijev, koji je zbog svojih bliskih veza s Putinom ostao zadnjih tjedana bez brojnih angažmana diljem Europe, nije samo glazbeni bog, nego i kralj nekretnina. Prema pisanju dnevnog lista Corriere della Sera, Gergijev u Italiji ima nekretninsko blago u vrijednosti od oko 150 milijuna eura, od čega samo u Milanu dvadesetak zgrada koje je stavio na prodaju, dok istovremeno gradi vilu u Sjevernoj Osetiji, odakle vuče porijeklo.

No, koja je veza Gergijeva s Italijom, osim što je dirigirao u La Scali, koja mu je ovih dana otkazala sve buduće nastupe jer nije osudio, na zahtjev milanskog gradonačelnika i predsjednika te operne kuće, napad Rusije na Ukrajinu? Odakle mu sve te palače na najprestižnijim adresama od Milana preko Venecije sve do Amalfija na jugu?

image

Quadri Gran Caffe Bar

Busetto/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Svoje basnoslovno vrijedne nekretnine maestro duguje, prema pisanju talijanskih medija, jednoj svojoj velikoj obožavateljici - japanskoj glazbenici i meceni Yoko Nagae, koja je preminula 2015. godine ostavivši mu četvrtinu svog bogatstva.

image

Vladimir Putin i Yoko Nagae Ceschina

Klimentyev Mikhail/Tass/Profimedia

A sama Yoko Nagae priča je za sebe. Rođena u prefekturi Kumamoto u Japanu, Nagae se od rane dobi bavila glazbom. Studirala je harfu u Tokiju te kratko bila u braku s kolegom s fakulteta. Nakon što je diplomirala 1960. godine, dobila je stipendiju te otišla u Firencu kako bi nastavila studij harfe. Godine 1962. u Caffèu Florian u Veneciji Nagae je upoznala grofa Renza Ceschinu, milanskog poduzetnika milijunaša, dvadesetak godina starijeg od nje, s kojim je započela vezu. Grof se prema kasnijim svjedočenjima u lijepu Japanku zaljubio na prvi pogled, kupovao joj je krzna, dragulje i zlatne harfe, a ona je otišla živjeti u njegov palazzo na Canalu Grande u Veneciji, koji joj je bio dom do kraja života.

Vjenčali su se 1977. godine, kada je njemu bilo 70 godina. Promijenio je i oporuku nakon njihova vjenčanja, ostavivši cijelo bogatstvo svojoj ženi. Međutim, samo pet godina kasnije Ceschina, koji se tijekom rata obogatio prodajom zavoja, umire, a Nagae preko noći postaje jedna od najbogatijih žena u Italiji. Novcem koji je stekla udajom za farmaceutskog tajkuna godinama je financirala umjetnike i glazbenike postavši jedna od najvećih svjetskih pokroviteljica klasične glazbe, iako i jedna od najmanje javno poznatih. Sponzorirala je La Fenice, Njujoršku filharmoniju, Carnegie Hall, Izraelsku filharmoniju, Marijinski teatar i mnoge druge institucije.

No, nije sve teklo glatko. Imala je, naime, čitavo vrijeme i velikih problema s rodbinom svog supruga, koja je sporila njegovu oporuku. Tvrdili su da je potpis falsificirala. Niz sudskih sporova koje je vodila s rođacima trajali su desetljećima. Na koncu je dokazala da je potpis originalan, no suci su imovinu u nekretninama koju je grof ostavio za sobom ipak podijelili na četiri dijela.

Gergijev je od Nagae naslijedio dvadesetak palača u Milanu, preko 20 tisuća četvornih metara imovine, zatim vilu na amalfijskoj obali, zajedno s rimskim ruševinama i aragonskom kulom u vrtu, u Veneciji Palazzo Barbarigo u Canalu Grande, kultni Caffè Quadri i još neke lokale na Trgu svetog Marka.

image

Valerij Gergijev

Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia

U Milanu je "mali oligarh", kako ga nazivaju, posjedovao zgrade na prestižnim adresama, od kojih su neke, piše Corriere della Sera, u međuvremenu prodane, neke su prazne, druge još imaju stanare, ali su još gotovo sve ponuđene za prodaju, ako se pojave zainteresirani kupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:44