Wayne Shorter

Odlazak velikana: uvjerio je i Milesa Davisa, poznatog kao despotskog lidera i teškog suradnika da je stiglo vrijeme za promjenu

US musician Wayne Shorter performs on the stage of the 51st edition of ”Jazz a Juan” a Jazz music festival on July 15, 2011 in Juan-les-Pins, Antibes southeastern France, in homage to famous Jazz musician Miles Davis. AFP PHOTO/SEBASTIEN NOGIER (Photo by SEBASTIEN NOGIER/AFP)

 Sebastien Nogier/Afp
Teško je sjetiti se još nekog glazbenika čiji se stil pisanja tako neizbrisivo uvukao u DNK jazza

Kada umiru ključni glazbenici u nekrolozima se postavljaju ključna pitanja. "Sada kada je Wayne Shorter napustio ovozemaljske prostore, u 89. godini života, postaje li ta razlika vječna?", pitao se ovog petka autor u New York Timesu. Teško je, naime, sjetiti se još nekog glazbenika čiji se stil pisanja tako neizbrisivo uvukao u DNK jazza, čiji je utjecaj više presudio o načinu kako je glazba skladana, kako se svira i kako, na kraju, o toj glazbi razmišljamo. A pišući godinama prije o sada već pokojnim divovima Jazza poput Milesa Davisa, Arta Blakeya i Joea Zawinula, mnogi su zaboravili da su upravo Shorterove kompozicije dale snažan pečat zvuku po kojemu su zapamćeni.

Shorter je bio glavni autor glazbe možda najpoznatijeg kvarteta bubnjara Arta Blakeya, Shorter...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:18